Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Rajčata a kečup? Ne, my si dáme polévku !

Rajčata a kečup? Ne, my si dáme polévku !

7.8.2018 - AndreaP.

Zahrádky se nám změnily v oslnivou krásu červených sluníček a mnozí se ptají, co s nimi dál? Ano, rajčata kam se jen podíváme, to je téma nejednoho zahradníka v těchto horkých dnech. A tak si z nich připravíme polévku, protože polévka je přece grunt, to už věděly naše babičky.

Potřebujeme :

  • 1 kg čerstvých zralých rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • případně vody
  • 4 lžíce ušlehané smetany

 

Pracnější postup:

Rajčata nejprve omyjte, ponořte na půl minuty do vroucí vody, vzápětí zchlaďte a sloupněte z nich slupku. Pak je překrojte a odstraňte semínka s dužinou. To, co zbylo, pokrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a společně s oregánem restujte na olivovém oleji za mírného plamene 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata a pozvolna vařte 30 minut. Tento teplý základ propasírujte sítem, přidejte vývar, ochuťte solí, pepřem a přiveďte k varu. Rozdělte do misek a každou porci ozdobte lžící šlehačky.

Jednodušší verze:

Celá neloupaná rajčata pokrájejte na kousky. Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno a společně s oregánem restujte na olivovém oleji za mírného plamene 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata, vývar a pozvolna vařte 10 minut. Rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu, pak kaši ještě propasírujte přes síto, abyste zachytili semínka a kousky slupek. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek a každou porci ozdobte lžící šlehačky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz