Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Báječný a zdravý bezinkový likér!

Báječný a zdravý bezinkový likér!

6.8.2018 - AndreaP.

Díky sluníčku letos uzrály bezinky brzy. Neezapomeňte si je natrhat a udělat si bezinkvý likér! Je lahodné sladké chuti, má krásnou barvu a je zdraví velmi prospěšný. Doporučuje se vypít každý den jedna štamprlička, a to nejlépe večer před spaním. O čem že je řeč? O bezinkovém likéru, neb ne nadarmo se říká .... "před heřmánkem smekni, před bezem klekni"!

Potřebujeme:

  • cca 2 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku (rozdrceného)
  • 4 lžíce instantní kávy (uvařené)
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 1 menší citrón
  • voda dle potřeby
  • 1/2 l rumu/vodky - kdo má rád ostřejší, může dát 1 l rumu či vodky

Bezinky omyjeme, odšťopkujeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny plody ponořené a dáme vařit. Vložíme na plátky nakrájený citrón (zbavený slupek a hlavně pecek ! - jinak likér zhořkne), přidáme uvařenou kávu a skořici a vše povaříme asi 10 minut. Vypneme sporák a celé necháme do druhého dne odležet.

Druhý den přepasírujeme přes sítko s plátýnkem (snažíme se z plodů dostat co nejvíce šťávy) a přecezenou šťávu dáme znova vařit. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, až se cukr zcela rozpustí. Necháme vychladit a nakonec přilijeme rum či vodku (dle chuti). Plníme do čistých skleněných láhví. Uchováváme v temnu a chladu.

Pokud láhev pěkně nazdobíme, máme případně i zajímavý ručně dělaný dárek od srdce.

Náš tip :

 

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip