Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Konzervování bez cukru, aneb zavařujeme pro diabetiky

Konzervování bez cukru, aneb zavařujeme pro diabetiky

6.8.2018 - AndreaP.

Jak si užít letní sklizeň ovoce pokud do vašeho života vstoupila cukrovka? Dnes tu máme okénko pro diabetiky, aneb zavařujeme ...

DIA jablkový kompot

  • 1 kg jablek
  • 1/4 l vody
  • 1 hřebíček
  • 4 tablety umělého sladidla
  • kousek skořicové kůry
  • tenký plátek pomerančové kůry

Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je jádřince. Poté vkládáme do čistě vymytých sklenic, přidáme koření a kůru, zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili sladidlo. Řádne uzavřeme víčky a sterilizujeme při teplotě 85 stupňů Celsia 25 minut.

Stejným způsobem postupujeme u hrušek.

Pokud si chceme připravit na zimu jablka k naplnění štrůdlu či DIA koláče, můžeme použít tento recept :

DIA jablka strouhaná ve vlastní šťávě

Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na tenké plátky či nudličky. Napěchujeme do sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme při 85 stupních Celsia 25 minut.

DIA meruňkový kompot

  • 1 kg vyzrálých meruněk
  • 1/3 l vody
  • 4 tablety umělého sladidla

Omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky vkládáme do sklenic, poté zalijeme vychladlou převařenou vodou, ve které jsme rozpustili umělé sladidlo. Je pravidlo, že u tohoto druhu kompotu necháváme pro lepší chuť v každé sklenici 1 meruňku s peckou, případně vyloupnutou pecku volně vložíme do sklenice. Tyto poté uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Stejným způsobem můžeme zavařovat také broskve.

DIA švestky ve vlastní šťávě

Švestky omyjeme, necháme okapat a co nejtěsněji je naskládáme do sklenic (celé i s peckou). Uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Tyto švestky jsou velmi vhodné pak na knedlíky, koláče, do buchet a podobně.

Stejným způsobem můžeme upravit také ryngle nebo aktuálně polozapomenuté špendlíky..

(zdroj - Výživa a příprava pokrmů, nakl. Fortuna * ilustrační fotografie - Pixabay.com)

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Máte rádi nachos? Neutrácejte a upečte si je doma!

    Diskusní fóra našeho serveru jsou velmi pestrá a obsáhlá. Uživatelky (ano, jsou to převážně ženy) si zde nejen povídají o věcech...

  • Mořská zelenina-úžasná to potravina !

    "Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod...

  • Okurková sezóna

    Letní dny a teplé noci, to jsou nejlepší podmínky pro růst okurek. Taky se Vám urodilo množství krásných zelených okurčiček? Vyvstává tedy tak...

  • Dokonalý domácí pivní sýr

    Kvalita potravin v obchodech všeobecně klesá, a proto čím dál častěji se mnoho z nás  uchyluje k vlastní domácí výrobě, jak to bylo za dob...

Náš tip