Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Když peče muž: Domácí hrnkový (ne)kváskový chleba

Když peče muž: Domácí hrnkový (ne)kváskový chleba

23.7.2018 - redakce Babinet.cz

Ne? Opravdu ne? Vážně? Ani trochu se vám nezbíhají sliny na domácí křupavý chlebík, který je totálně bezpracný? Na chlapský hrnkový chleba s vypečenou kůrkou? Vůně těsta a tenká vrstva másla na úhledně dokonale nedokonalém krajíci.

PS: Dnes mne u plotny nehledejte, žena!

Byť se sem tam bourají zajeté stereotypy a vídáme v kuchyni i muže, pořád k ženám tak nějak víc pečení a vaření patří. Což je věčná škoda. Protože muži vaří a dokonce pečou skvěle. Jejich chuťové buňky nikdy nezklamou a z výsledku jdeme my ženy do kolen.

Domácí chleba? Hned po alkoholu tmel rodiny

Znáte to všichni. Velkolepé i menší rodinné oslavy a sešlosti. Emotivní přivítání, tetičky, strejdové, babičky, omladina a pravnoučata. Když je vás patnáct, tak jako je tomu v mojí rodině, občas se k vítání nachomýtne i náhodný kolemjdoucí a nikdo si ani nevšimne. Nevíme, jestli je náš, nebo cizí, ale vítací ceremonie vesele pokračuje.

Když se bujarém začátku usazujeme ke kávě, což musíme dělat na směny, probíhá rychlá rekapitulace toho, co kdo bude pít a jíst. Nikdo samozřejmě nedorazil s prázdnou a tak je výběr široký. Litry a litry alkoholu, skvělé víno z Moravy, domácí buchty, čokoládové kuličky, slané taštičky i domácí knedlíky k poctivému domácímu guláši.

Úplně každý si přijde na své. A nakonec se při večerní grilovačce vždy les rukou potká v ošatce s domácím chlebem mého muže. Jeho chleba už je folklor. Můžeme klidně někde zapomenout dítě, benjaminka a miláčka rodiny, ale chleba by nám nikdo neodpustil. Chtělo by to ukončit povídání a šoupnout recept, říkáte si? Tak tady je.

Ten nejjednodušší domácí chleba bez pekárny

Suroviny:

  • Kostka droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky octa
  • 6 hrnků hladké mouky
  • 3 hrnky vlažné vody

Postup:

  1. Ve velké míse osolte a okmínujte mouku. Promíchejte.
  2. Do mouky rozdrolte droždí.
  3. Přilijte vlažnou vodu.
  4. Teď přidejte ocet.
  5. Vymíchejte vařečkou těsto. Je opravdu hodně lepivé.
  6. Mísu překryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Na 10 hodin máte volno. Pokud máte čas, nebojte se ani 12 hodin.
  7. Po uplynutí času si připravte větší dortovou formu. Tu nebudete vymazávat.
  8. Do trouby dejte prázdnou formu a předehřejte na 220 stupňů. Plynovou troubu dejte naplno.
  9. 15 minut takto předehřívejte.
  10. V míse těsto naposledy promíchejte.
  11. Těsto vyklopte do formy a přiklopte poklicí.
  12. Vložte do trouby a 40 minut pečte chleba přiklopený. Trouba jede stále naplno.
  13. Po uplynutí 40 minut sundejte poklici a pečete ještě 20 minut. Tady je ten správný prostor pro úžasnou kůrku.
  14. Po 20 minutách vytáhněte formu z trouby a ihned vyklopte chleba na mřížku.

Máte hotovo. Teď stačí dát chlebík do krabice, ovázat třeba mašlí a máte o úspěch v rodině postaráno. Jdete do toho?

Napsala Bára Klímová

Vaše názory

Další recepty

Náš tip