Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Fazolová polévka 3 x jinak

Fazolová polévka 3 x jinak

22.7.2018 - redakce Babinet.cz

Patříte mezi milovníky luštěnin a zároveň si rádi dopřejete sytou polévku? Pak vyzkoušejte naše recepty na fazolové polévky. Přejeme dobou chuť!

A  co vlastně fazole obsahuji? Průměrně přibližně 20 až 25% bílkovin, 1 až 1,5% tuku, 55 až 62% sacharidů a 3 až 4% vlákniny. Z vitamínů obsahují zejména provitamin A a komplex vitamínů B.

Fazolová polévka s uzeným

  • 150 g bílých fazolí
  • 300 g uzeného masa
  • 40 g těstovin
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce mouky
  • 50 g slaniny
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl

Fazole namočíme a druhý den v téže vodě uvaříme do měkka. Uzené maso uvaříme také do měkka a ve vývaru, ve kterém jsme maso vařili, uvaříme i těstoviny. Ze sádla a mouky si připravíme světlou jíšku, rozředíme ji vodou z fazolí, povaříme, přidáme fazole, nakrájené maso, vařené těstoviny a ještě chvíli vaříme. Do hotové polévky zamícháme drobně nakrájenou vyškvařenou slaninu a utřený česnek.

Fazolová polévka s ořechy

  • 1 hrnek bílých fazolí
  • 3 hrnky vody
  • 1 pórek
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • sůl
  • petrželka
  • 1 čerstvá paprika
  • jíška

Fazole přebereme, omyjeme, zalijeme 1 hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den doplníme vodou a fazole uvaříme do měkka. Měkké fazole rozmixujeme s částí vývaru z fazolí, zahustíme jíškou, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku, na tenká kolečka nakrájený pórek, zalijeme vývarem z fazolí, rozmícháme a dáme ještě krátce povařit. Před podáváním zdobíme sekanou petrželkou nebo libečkem.

Fazolová florentská polévka

  • 4 lžíce oleje
  • 200 g zelených fazolových lusků
  • 100 g červeného zelí
  • 60 g cibule
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 pórek
  • 1 stonek celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1l masového vývaru
  • tymián
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř

V hrnci zahřejeme olej, přidáme očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu s kořením a podusíme. Pak přidáme rajčatový protlak zředěný trochou vývaru, směs osolíme, opepříme, piřlijeme vývar a vaříme tak dlouho, až je zelenina měkká. Polévku podáváme s osmaženou žemlí.

 

Vaše názory

Další recepty

Náš tip