Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Palačinky se švestkovou smetanou

Palačinky se švestkovou smetanou

2.9.2018 - redakce Babinet.cz

Palačinky jsou oblíbené jídlo snad každého z nás. Někdo má rád na na sladko, někdo na slano. Variant je opravdu mnoho.

Na smetanu:

  • 1 kg zralých švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce neslazené ovocné šťávy
  • 250 g smetany ke šlehání

Na lité těsto:

  • 100 ml mléka
  • 75 g sladké smetany
  • 60 g celozrnné pšeničné mouky
  • špetka soli
  • trocha strouhané citronové kůry
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla

Navíc:

  • 2 cl slivovice
  • 2 lžíce másla

Na šlehanou smetanu rozpůlíme omyté švestky a vypeckujeme. Polovinu jich drobně nakrájíme a odložíme na talíř. Zbývající švestky vložíme do hrnce s třtinovým cukrem a ovocnou šťávou. Přivedeme k varu, přikryjeme a necháme 10 minut táhnout na vypnutém ohni. Přecedíme, necháme okapat a šťávu zachytíme. Mezitím na palačinky smícháme mléko se smetanou. Mouku po dávkách prosijeme do mléka se smetanou a mícháme. Přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, máslo a rozšleháme. Těsto necháme odpočinout, dokud nepřipravíme šlehanou smetanu. Na pánvi o průměru 22 cm rozehřejeme lžičku másla a přilijeme 2 lžíce těsta. Lehkým kolébáním pánví rozlijeme po dně rovnoměrnou vrstvu těsta. Přikryjeme a pečeme na středním ohni, až je horní strana těsta pevná. Obrátíme a nepřikryté pečeme po druhé straně. Upečených osm palačinek uchováme v teple. V pánvi svaříme švestkovou šťávu na hustý sirup. Palačinky dvakrát přeložíme a dáme na talíře. Vedle a ich upravíme šlehanou švestkovou smetanu a zakapeme vychladlým svařeným sirupem promíchaným se slivovicí.

Inspirujte se dalšími recepty:

Inspirujte se dalšími recepty:

  • Pohankové palačinky
  • Tuňákové palačinky
  • Maminčiny hříšné palačinky
  • Palačinky - nedělní snídaně
  • Ovesné palačinky se špenátem
  • Špenátové palačinky s vejcem a cibulkou
  • VIDEO : Pravé francouzské palačinky
  •  

    TIP:

    Prázdniny končí a vašim dětem začínají povinnosti! Zkuste jim zpříjemnit první školní den sladkou palačinkou k snídani nebo k obědu. Skvělým pomocníkem vám bude speciální palačinková pánev Tefal Everest (C6363802) s nepřilnavým povrchem s kameninovým vzhledem, který umožňuje rychlou přípravu palačinek bez použití tuku.

    Považujete za ideální snídani tradiční francouzskou palačinku? Určitě se tedy neobejdete bez speciální palačinkové pánve Tefal Everest (C6363802). Pánev o průměru 25 cm zajistí díky novému nepřilnavému povrchu s kameninovým vzhledem přípravu palačinek bez nutnosti přidání tuku a při tom bez připalování! Ukazatel teploty Thermo-Spot™ vás upozorní na ideální stupeň rozpálení pánve, víte tedy přesně, kdy na pánev nalít těsto první palačinky. Pánev se také pohodlně čistí: můžete ji jednoduše otřít ubrouskem a lehce omýt – díky nepřilnavému povrchu nehrozí žádné drhnutí drátěnkou. Pánev je vhodná na všechny typy varných ploch včetně indukce. Prodává se za doporučenou cenu 849 korun a je vyrobena ve Francii.



     

     

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz