Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Palačinky se švestkovou smetanou

Palačinky se švestkovou smetanou

19.7.2018 - redakce Babinet.cz

Palačinky jsou oblíbené jídlo snad každého z nás. Někdo má rád na na sladko, někdo na slano. Variant je opravdu mnoho.

Na smetanu:

  • 1 kg zralých švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce neslazené ovocné šťávy
  • 250 g smetany ke šlehání

Na lité těsto:

  • 100 ml mléka
  • 75 g sladké smetany
  • 60 g celozrnné pšeničné mouky
  • špetka soli
  • trocha strouhané citronové kůry
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla

Navíc:

  • 2 cl slivovice
  • 2 lžíce másla

Na šlehanou smetanu rozpůlíme omyté švestky a vypeckujeme. Polovinu jich drobně nakrájíme a odložíme na talíř. Zbývající švestky vložíme do hrnce s třtinovým cukrem a ovocnou šťávou. Přivedeme k varu, přikryjeme a necháme 10 minut táhnout na vypnutém ohni. Přecedíme, necháme okapat a šťávu zachytíme. Mezitím na palačinky smícháme mléko se smetanou. Mouku po dávkách prosijeme do mléka se smetanou a mícháme. Přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, máslo a rozšleháme. Těsto necháme odpočinout, dokud nepřipravíme šlehanou smetanu. Na pánvi o průměru 22 cm rozehřejeme lžičku másla a přilijeme 2 lžíce těsta. Lehkým kolébáním pánví rozlijeme po dně rovnoměrnou vrstvu těsta. Přikryjeme a pečeme na středním ohni, až je horní strana těsta pevná. Obrátíme a nepřikryté pečeme po druhé straně. Upečených osm palačinek uchováme v teple. V pánvi svaříme švestkovou šťávu na hustý sirup. Palačinky dvakrát přeložíme a dáme na talíře. Vedle a ich upravíme šlehanou švestkovou smetanu a zakapeme vychladlým svařeným sirupem promíchaným se slivovicí.

Inspirujte se dalšími recepty:

Inspirujte se dalšími recepty:

  • Pohankové palačinky
  • Tuňákové palačinky
  • Maminčiny hříšné palačinky
  • Palačinky - nedělní snídaně
  • Ovesné palačinky se špenátem
  • Špenátové palačinky s vejcem a cibulkou
  • VIDEO : Pravé francouzské palačinky
  •  

    Vaše názory

    Další recepty

    Náš tip