Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Rybízový kynutý koláč

Rybízový kynutý koláč

18.7.2018 - redakce Babinet.cz

Nevíte, co s dozrálým rybízem? Nevymýšlejte žádné speciální recepty a upečte si tradiční kynutý koláč. Pochutná si určitě celá rodina!

  • 500 g hladké mouky

  • 1/4 l mléka
  • 8 lžic oleje
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 1,5 kg červeného rybízu
  • 4 sušenky na drobenku
  • tuk na plech

Poleva:

  • 100 g cukru
  • 30 g škrobové moučky (Gustin)
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Do hlubší mísy nalijeme vlažné mléko, olej, přidáme cukr, špetku soli, mouku a nahoru rozdrobíme droždí. Vše zpracujeme na hladké těsto a dáme zakryté utěrkou na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru plechu, kolem dokola plechu vytvoříme z těsta prsty rámeček, aby náplň nepřetékala. Sušenky rozdrobíme a těsto jimi posypeme. Na rozdrobené sušenky klademe silnou vrstvu očištěného rybízu. Cukr smícháme se škrobovou moučkou, přidáme celá vejce, smetanu a sůl a vše promícháme a vylijeme na rybíz. Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů Celsia (horkovzdušně 160 stupňů).

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz