Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  V hlavní roli ... CHILLI PAPRIČKY

V hlavní roli ... CHILLI PAPRIČKY

16.7.2018 - AndreaP.

Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé vypěstovány před více jak sedmi tisíci lety domorodými kmeny v Karibské oblasti. Ačkoliv je do světa začali rozšiřovat až Španělé a Portugalci několik desítek let po kolonizaci Nového světa, dnes existují stovky různých chilli druhů, každý s odlišnou vůní, chutí, tvarem, barvou a pálivostí. Roste na exotických druzích křovitých paprik v tropech a subtropech. Nejprve se začaly úspěšně pěstovat ve Španělsku, Číně, Thajsku, Indonésii a Indii. Právě Indie patřila dlouho k největším producentům. Tato teplomilná rostlina se s ubíhajícím časem používala jako oběživo, zelenina, ozdoba, koření, medicína a dokonce jako desinfekční prostředek ke zbavení se krys, potkanů a štěnic z domácností. Chilli se pěstuje i jako okrasná květina.

Papričky můžeme seřadit od sladkých až po extremně pálivé. Obsahují vitamín C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, tvorbu slin a žaludečních šťáv. Zlepšují krevní oběh a trávení. Ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. Dobře působí i proti bolestem hlavy a zdravé lidi chrání před žaludečními vředy. Ostrá paprika chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě. V kuchyni se osvědčuje při nakládání okurek, přidává se do omáček k masitým i zeleninovým jídlům, obsahuje je pálivá kořeněná omáčka Tabasco, k avokádu, fazolím, čočce, mořským korýšům, drůbeži ....

Víte, že...?
* Čím déle se chilli papričky vaří, tím je jejich chuť ostřejší.
* Smažení dodá pokrmům jen vůni a lehkou kořeněnou příchuť.
* Velké papričky bývají méně pálivé než malé.
* Badatelé Joshua Tewksbury a Gary Nabhan uvádějí, že rostliny chilli se vyvinuly tak, aby produkovaly capsaicin k odpuzení savců, ale současně umožnily ptákům konzumovat plody a šířit semena.

Zdrojem pálivosti je kapsaicin, který se nachází hlavně v semenech a v přepážkách lusku. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náladu. Tato látka stimuluje oblasti kůže a jazyka, které potom obvykle pociťují horko a bolest a tím matou mozek, aby si myslel, že jsou spálené. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU. Toto drcené chilli obsahuje 15% semen a dosahuje pálivost 100 000 SHU. Výborně se hodí do mlýnků nebo do kořenících směsí. Tento systém vytvořil a inovoval v roce 1912 Wilbur Scoville.

Ve spojení s chilli se setkáte i s názvem kayenský pepř  takto se označují rozemleté sušené papričky, prášek. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Pochází z Číny a Pakistánu. Jde o druh Capsicum Frutescens. Jako koření se používá v pokrmech Západu od 18. století.

Vyzkoušejte chilli recepty:


  • Dušená směs s lilkem /pro 2 osoby/
  • 2 lilky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky drcených a sušených chilli papriček, 4 lžíce rajského protlaku, 2 rajčata, 400 ml zeleninového vývaru, 100 g sekaných bylinek (koriandr, petržel, bazalka) + 1 lžíce sekaného čerstvého koriandru, sůl, pepř, oříšek másla

    Na pánvi zahřejte olivový olej s máslem, přidejte nasekaný česnek, rozkrájenou cibuli, chilli a 3 minuty osmahněte. Přidejte lilek nasekaný na kostičky a smažte další 3 minuty, dokud nezhnědne. Pak přidejte rajský protlak a rajčata zbavená semínek a nakrájená na kousky. Promíchejte, přilijte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a vařte asi 5 minut. Přidejte nasekané bylinky, osolte a opepřete. Podávejte na hlubokém talíři posypané čerstvým koriandrem.

     

  • Paprikový dip (z Tunisu) /4 porce/
  • 1 lžíce sekané chilli papričky, 1/4 šálku olivového oleje, 4 středně velká rajčata, 2,5 g mletého koriandru, 1/4 šálku sekané jarní cibulky včetně natě, 2,5 g cukru, 1/4 šálku sekané petrželky

    Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň 1 hodinu před podáváním vychladit.

    Tip: Dip můžete připravit i dopředu, v chladničce vydrží i týden.

     

  • Asijský nudlový požitek /2 porce/
  • 200 g rýžových nudlí, 2 lžíce olivového oleje, 1 mango, 4 cibule, 1 až 2 chilli papričky, sůl a čerstvě mletý černý pepř

    Nudle připravte dle návodu na obalu (obvykle stačí zalít horkou vodou a nechat několik minut odstát). Připravené nudle promíchejte s olivovým olejem, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené mango, oloupané a nakrájené cibule a semínek zbavené a nasekané chilli papričky. Osolte, opepřete a podávejte.

     

  • Chilli con carne
  • 500 g hovězího masa, 500 g vepřového masa, 100 g šunky, 150 g sádla, 250 ml vývaru, 1-2 stroužky česneku, chilli papričky, 2-3 velké cibule, 500 g rajčat, 2 zelené papriky, miska červených fazolí, miska bílých fazolí, 2 lžíce gulášového koření, oregano, sůl, kmín

    Maso nakrájené na malé kousky opečeme v kastrolu na tuku, zalijeme vývarem a krátce podusíme. Přidáme kmín, chilli papričky, sůl a česnek. Cibule, rajčata a papriky nakrájíme na plátky a podusíme zvlášť. Pak přidáme k masu přes noc namočené fazole a dusíme vše tak dlouho, až jsou maso i fazole měkké. Pak přidáme cibuli, rajčata, papriky, šunku a stroužek česneku a vaříme ještě 10 minut. Podáváme s rýží.

     

  • Kuřecí thajská miska s chilli polevou /4 porce/
  • 1 lžíce oleje, 85 g mletého kuřecího masa, 2 nasekané stroužky česneku, 1/2 nasekané červené chilli papričky, 2 jarní cibulky nakrájené na kostičky, 1 lžička medu, 1 hrst nasekaného salátu, 1 velký list salátu

    Na polevu: šťáva z 1 limety, 1 lžička medu, trocha sójové omáčky, 1/2 nasekané červené chilli papričky

    Kuře osmahněte na rozehřátém oleji. Vmíchejte chilli a cibuli, ještě osmahněte a pak okořeňte. Na malé pánvičce smažte ingredience na polevu asi 2 minuty. Pak vmíchejte med do kuřete a vařte minutu. Na konec přimíchejte ke kuřeti nasekaný salát. Směs servírujte v listu salátu politou chilli polevou.

     

  • Chilli potírka ke grilování
  • 3 polévkové lžíce chilli omáčky, 1 lžička hořčice (Dijon), 1 lžička vinného octa, 1 lžička worčestrové omáčky, 1 polévková lžíce oleje, sůl a mletý pepř

    Všechny ingredience řádně promíchej a potírej s tím maso na grilu po celou dobu grilování.

     

  • Broskvové čatní - koncentrovaná pochoutka na zimu
  • 400 g nezralých broskví, 100 g hrozinek, 200 g práškového cukru, 2 lžičky chilli nebo pálivé papriky, 1 dl octa, 1 lžička mletého zázvoru, sůl

    Oloupeme a vypeckujeme broskve a nakrájíme je na čtvrtky. Cukr svaříme v octu, přidáme broskve a všechny ostatní přísady a necháme bublat. Když směs zhoustne téměr na pastu, necháme vychladnou a plníme do sklenic.

    Vaše názory

    Další recepty

    • Vláčný mrkvový zákusek

      Dneska vám přináším rychlý recept na lahodný a velmi vláčný mrkvový či jablečný zákusek (záleží, kterou ze surovin přidáme), který vás zaručeně...

    • Benediktova vejce na toustu

        Tato úprava vajec nejen, že skvěle vypadá, když jí na talíři naservírujeme před hosty, ale také skvěle chutná. Přesvědčte se. ...

    • Připravme si domácí nanuky

      Asi hodně z nás, co má děti, a nejen ti, zná přípravek Caro, nebo-li jak říkáme dětskou kávu. U nás doma je k dispozici pořád. A tak mě velmi...

    • Lahodný špenátový věnec

      Dneska si zahrajeme na Pepka námořníka, který měl rád špenát. Zde je recept, který ozvláště v těchto horkých dnech potěší. Potřebujeme : ...

    Náš tip