Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Domácí tymiánový chléb

Domácí tymiánový chléb

22.6.2018 - AndreaP.

Upečte si domácí chléb – jde to i bez pekárny! Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete místo tymiánu použít snítku své oblíbené bylinky.

Příprava: 20 minut Kynutí: 1 hodina + 30 minut Pečení: 55 minut

Na 2 bochníky: 60 g droždí, 1 kostka cukru, 3 lžíce mléka na kvásek, 1 kg hladké mouky, 3 lžičky soli, 2 lžíce tymiánu, 2 lžičky kmínu, 500 ml vody, 1 lžíce octa, 2 snítky tymiánu na ozdobu, voda a lžíce octa na potření

1. Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek. 2. Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout. 3. Po vykynutí z těsta vytvarujte dva stejné bochníky a přeneste je na plech, vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechejte přikryté ještě půl hodiny kynout. 4. Troubu předehřejte na 230 °C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřete vodou a octem a prudce 5 minut zapečte. Pak teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou a octem.

Stále více lidí si dnes chleba peče doma, ať už v domácí pekárně, nebo jen tak na plechu v troubě. Není divu, čerstvě upečený chléb provoní celou domácnost a jeho kůrka krásně křupe. Já nejraději peču chleba bez pekárny, jen tak na plechu v troubě. Domácí pečení je krásný rituál, do kterého můžete klidně zapojit celou rodinu. A nezáleží na tom, jestli pečete v pekárně nebo v troubě. Jakmile s pečením chleba jednou začnete, nebudete chtít přestat!

Vaše názory

Další recepty

  • Hrášek má zelenou! Vyzkoušejte zajímavé recepty!

    Kdo by neznal výrazně zelené kuličky hrášku. Na zahrádkách budou brzy dozrávat první lusky a narazíte na ně i v obchodech. Čerstvý, mladý...

  • Grilovaná zelenina a česnekový dip

    Grilování patří k létu, a proto každý rok netrpělivě vyhlížíme sluneční paprsky, abychom mohli rozpálit grily a v poklidu usednout k té...

  • Cuketové recepty

    Cukety jsou spojeny s létem. Není jich nikdy dost. Není to ale až tak dávno, co cukety byly relativně neznámé, v dnešní době jsou už zcela...

  • Rajčatové rizoto

    Risotto, nebo česky rizoto, je tradiční italské rýžové jídlo vařené ve vývaru do krémové konzistence. Mnohé druhy risott také obsahují máslo,...

Náš tip