Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Bleskové osvěžení: 3 tipy na domácí ledovou kávu

Bleskové osvěžení: 3 tipy na domácí ledovou kávu

6.6.2018 - redakce Babinet.cz

Když tropické teploty udeří, je potřeba se příjemně ochladit. Chvilka klidu po vypečeném pracovním dnu je na místě. Abyste nemuseli běhat po městě s roztékající se zmrzlinou, na kterou vystojíte frontu, máme pro vás dnes tipy na domácí ledovou kávu. A rovnou tři.

Jako od maminky

Když vám maminka připravovala kakao, vždycky bylo něčím zvláštní. I přesto, že kolikrát bylo vlastně úplně obyčejné. Ale protože se pojí se vzpomínkami, vždycky půjde o superkakao.

A teď jste na řadě vy. Osvojte si naše tři dnešní domácí recepty a buďte za kávovou královnu léta. Nikdy nebude podobná ledové kávě z cukrárny. Vy ji totiž budete připravovat s péčí, láskou a podle sebe. Proto se i na vaši kávu bude jednou vzpomínat jako na takovou, kterou jste uměla jen vy.

Kterou ledovou kávu vyberete a zapíšete do svého domácího receptáře? Tu rychlou, rychlejší, nebo tu úplně nejrychlejší?

1) Kolik kostek?

Mluvíme o kostkách ano. Ale ne o kostkách cukru, jak by se mohlo zdát. Řeč je o kostkách kávy.

Jediné, co musíte udělat, je naplnit zásobník na led. Tedy, naplnit ho instantní kávou. Uděláte si takovou, jakou máte nejraději. Silnou, slabší, sladkou, méně sladkou, s příchutí, nebo bez. Je to jen na vás.

Uvařenou oblíbenou kávu pak nalijte do formy na led. Nechte zmrazit, a když pak dostanete chuť na kávovou, studenou rychlovku, stačí libovolné množství kostek vyklepnout do sklenice mléka.

2) Pěnové pokušení

Ani tahle možnost není žádná věda. A výsledek zatím ještě nikdy nezklamal. Tato ledová káva se konkrétně u nás doma už několik generací těší velké oblibě.

Do větší nádobky nasypte větší množství instantní kávy. Zhruba 4-5 lžic. Ocukrujte podle své chuti. Zalejte kávu trochou studené vody. Ani ne půl hrnku.

Na kávu s vodou použijte tyčový mixér a vymixujte hutnou pěnu. A dál? Dál nic. Máte hotovo. Kamarádkám už stačí pouze nachladit sklenice a čekat na jejich příchod. Pak jen do sklenic pomocí lžíce dejte libovolné množství pěny, dolejte mlékem a přihoďte pár kostek ledu.

3) Pro fajnšmekry

A tahle káva je ve finále naprosto vymazlená. Božská.

Uvařte si klasickou rozpustnou kávu a nechte vychladit. Teď je na řadě např. vanilková zmrzlina. Tu dejte do vyšší nádobky a s kapkou mléka zase vymixujte do hutné pěny. Trochu pěny přidejte do kávy a promíchejte. Nedolévejte však po okraj. To nejlepší teprve přijde. Zbytek sklenice dolejte karamelizovaným kondenzovaným mlékem. Přidejte led, dochuťte dle libosti a vychutnávejte.

 

Napsala Bára Klímová

 

Vaše názory

Další recepty

Náš tip