Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Garden Food Festival

Garden Food Festival

2.5.2018 - AndreaP.

V Dolních Vítkovicích se o víkendu 5. a 6. května sejdou gurmáni z celého širokého okolí. Na Garden Food Festivalu Ostrava pro ně bude vařit 33 nejlepších restaurací z kraje i dalších měst ČR, nápoje nabídne 17 vystavovatelů a dobroty přiveze 27 regionální prodejců.  Asi největším lákadlem bude ostrý souboj kuchařských hvězd v duchu fotbalových utkání Baníku Ostrava a Sparty Praha v podání Radka Kašpárka a Jana Punčocháře.


Garden Food Festival se letos koná v Ostravě již podruhé. Návštěvníci opět ochutnají spoustu dobrot od nejlepších restaurací nejen zdejšího regionu, ale celé České republiky. Letos se vytáhly a přiváží neskutečně zajímavá i exotická jídla, jako například Tuňákové sashimi s bramborou a pyré s wasabi, hovězí Tagliatu se sicilskou caponatou, tradični argentinské Lomito nebo Chicken Green Curry s jasmínovou rýží. Nebudou chybět hamburgery na mnoho způsobů, mořské plody a ryby, steaky v různých úpravách i vynikajících dezerty.  To vše lidé zapijí regionálním pivem či špičkovým vínem, sektem nebo nápaditým nealkem. V Regionální sekci jistě každý najde to své, co mu zachutná. Místní farmáři se doslova předhání v tom, kdo nabídne něco lepšího, chutnějšího.

Hlavní hvězdou festivalu bude šéfkuchař Radek Kašpárek, jehož pražskou restauraci Field ocenili komisaři již třikrát michelinskou hvězdou. „A protože je to ostravský patriot, připravili jsme pro návštěvníky nervy drásající souboj. Dres fotbalistů Baníku Ostrava oblékne Radek Kašpárek, dres pražské Sparty šéfkuchař Jan Punčochář. Ten mimochodem letos získal již potřetí titul Zlatý kuchař. Budou se snažit před zraky návštěvníků dokázat, kdo z nich je lepší,“ řekl za pořadatele festivalu Pavel Vysloužil. Na pódiu se dále vystřídá celá řada kuchařských osobností. Své umění ukážou například David Valíček z nového ostravského gastro projektu – Food Ateliéru v Dolních Vítkovicích, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně Pavel Sapík, výherce soutěže MasterChef 2016 Jiří Halamka, olomoucký šéfkuchař Jaroslav Klár a řada dalších. Po oba festivalové dny bude připraven pestrý gastronomický program včetně porcování velkých ryb, grilování 180 kilového býka a dalších zajímavých kulinářských prezentací.

Návštěvníky čeká bohatý doprovodný program a celá řada soutěží o hodnotné ceny. Bohatý program je připraven i pro děti. My a naši partneři myslíme i na naše malé a větší ratolesti. Pro nejmenší a děti mladšího školního věku aktivity vytváří Dolní oblast Vítkovice, Hlubina a Landek, Radynacestu.cz - zájezdy pro cestovatele, Laura coffee - Pražírna a Kavárna, o ty větší se postará Ostravská univerzita nebo AUTOBOND GROUP a.s. Na výběr bude mezi nejrůznějšími pohybovými aktivitami, virtuální realitou, čítárnou, kreativními workshopy nebo dětskou kavárničkou, protože hra na dospěláky je přece plná dobrodružství. Věříme, že se u nás nejen dobře najedí, ale i zabaví a možná i poučí.

Vstupenky na jednotlivé akce jsou stále v předprodeji v síti TicketPortal, a to do pátku 4. května do 18.00. Ve všech festivalových areálech (Ostrava, Olomouc, Rožnov p. R., Zlín) bude opět platit jednotná festivalová měna, Grešle. „Letos jsme připravili novinku v podobě moderního elektronického systému, díky kterému bude placení komfortnější pro návštěvníky i pro vystavovatele,“ je přesvědčen Pavel Vysloužil. A jak to funguje? U pokladny dostanete čip, který si „nabijete“ penězi. Ty, které na festivalu neutratíte, vám při odchodu vrátíme. Na účtence najdete QR kód, naskenujete ho na svém chytrém telefonu a budete mít přehled o všech vašich výdajích. Účtenku si proto pečlivě uschovejte. U stánků si vyberete, objednáte a přiložíte čip. Systém vám odečte grešle. Grešle můžete dobíjet na čip dle libosti. Zůstatek na vašem čipu zjistíte jednoduše přiložením u kontrolního kiosku nebo u jednotlivých stánků.

„Postup při placení čipem je velice jednoduchý, jistě jej mnozí znáte například z aquaparků. Pokud byste však přece jen potřebovali podrobnější vysvětlení, podívejte se na naše internetové stránky www.gardenfoodfestival.cz , kde najdete instruktážní video. A ještě jednu zásadní novinku v souvislosti s placením pro vás máme. Už po vás u pokladen nebudeme požadovat hotovost, vstupné i čip s grešlemi můžete zaplatit platební kartou,“ doplnil dobrou zprávu Pavel Vysloužil.

 

Festival pomáhá

Na Garden Food Festivalu se bude také letos jíst a pít plnými doušky. Přesto bývá pravidlem této, i všech podobných akcí, že nějaké potraviny zbydou. Restaurace si je zpátky nepovezou, ale darují je humanitární organizaci Potravinová banka v Ostravě.  Jde o organizaci, která působí v Ostravě od roku 2010 a slouží jiným sdružením a neziskovkám bojujícím proti sociálnímu vyloučení různých skupin obyvatelstva. Činnost potravinové banky spočívá v ochotě projevit aktivní solidaritu s potřebnými, odpovědnost při zacházení s potravinami tak, aby se zamezilo plýtvání. Potravinová banka získává bezplatně potraviny od obchodních řetězců, výrobců i soukromých dárců a takto získané potraviny rozděluje mezi své členské organizace - místní humanitární nebo charitativní organizacemi, které darované potraviny rozdělují konkrétním lidem – matkám samoživitelkám, lidem v azylových domech, lidem bez domova, lidem v krizové sociální situaci, starým lidem s minimální penzí a dalším. „A právě proto jsme se rozhodli věnovat jídlo právě jí. Pracovníci Potravinové banky totiž sami nejlépe vědí, komu vše přerozdělit,“ doplnil Pavel Vysloužil.

Garden Food Ostrava je tady a my pevně doufáme, že si ho náležitě užijete. Přejeme vám spoustu těch nejlepších gurmánských zážitků. Možná se pak potkáme i na Garden Food Festivalu v Olomouci, Rožnově pod Radhoštěm nebo ve Zlíně.

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Ovocný (nejen) vánoční chlebík

    Sušené ovoce, oříšky, anýz, skořice, rum a další suroviny, tak to vše dělá z tohoto receptu recept vánoční. Tento chlebík si ale jistě můžete...

  • Bramborový trhanec na pánvi

    Jídlo, které připomíná dobu našich babiček. Málo lehce dostupných surovin, rychlá příprava, to je to pravé v tento čas. Potřebujeme : ...

  • Vánoce bez lepku

    Pokud se potýkáte s alergií na lepek nebo s jeho intolerancí a máte strach, že si o vánočních svátcích nebude moct vychutnat vaše oblíbené...

  • Tipy pro zdravé vánoční pečení

    1. Místo bílé mouky použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku. Bílá mouka zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje tělo, ...

Náš tip