Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup

30.4.2018 - AndreaP.

Vejdu na svou zahradu a kam jen mé oko dohlédne, všude vidím malá žlutá sluníčka, krásné pampelišky. A protože o jejich kráse, ale hlavně vynikajících zdraví prospěšných účincích už v dnešní době není pochyb, rozhodla jsem se, že než je pokaždé pokosit sekačkou na trávu, tentokrát si je vlastnoručně sesbírám a udělám sirup.

Našla jsem si recept, který jsem si ale ve finále upravila dle sebe a nyní vám ho zde překládám. Sirup má nádhernou barvu, krásně voní a chutná ... prostě medově.

Na 1 litr sirupu budete potřebovat :

  • 150 ks pampeliškových květů
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 lžičku kyseliny citrónové

 

Sesbírané květy, které jsme nechali chvíli na sítku odstát, aby odešli případní broučci, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.

Druhý den přecedíme přes hustý cedník, postavíme na sporák a společně s přisypaným cukrem vaříme za občasného promíchání do doby, než začne sirup pomalu houstnout. Zde jen malá poznámka, v receptu je uvedeno 1 kilogram cukru, který jsem ponechala kvůli hustotě, ale sama jsem na sirup použila cca jen 3/4 této dávky, jelikož mi vyhovuje sirup méně hustý a méně sladký.

Nakonec přidáme kyselinu citrónovou a ještě chvíli povaříme.

Ještě horké plníme do láhví.

Uchováváme v chladu, v létě výborné na osvěžující limonádu.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip