Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Faraónův oblíbenec.. chřest

Faraónův oblíbenec.. chřest

5.5.2018 - redakce Babinet.cz

Po cestě na jih Slovenska jezdíme kolem polí v řadách táhnoucích se nekonečných hrobečků, obvykle zakrytých černou fólií. Několik let mi vrtalo hlavou, co tam pod těmi fóliemi můžou takto pěstovat. Že jde o ty zajímavé stonky chřestu, jsem se nakonec dozvěděla mnohem později po tom, co jsem první chřest ochutnala. Tato báječná trochu záhadná zelenina, kterou pěstovali už ve starověkkém Egyptě, je na našem stole stále mírně v ústraní. A přitom je tak jednoduché z ní vykouzlit zdravý, lehký oběd.Chřest přezdívaný také "král zeleniny" byl a je ceněn především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť. Ovšem ani jeho blahodárné účinky nejsou nevýznamné. Chřest je zvláště bohatý na křemík, má vysoký obsah fosforu a dost draslíku, sodíku, manganu a železa. Věděli jste třeba, že chřest čistí ledviny, podporuje činnost jater a dá se s ním báječně hubnout? Sezóna sklízení chřestu trvá obvykle od května do června. Protože chřest je nejlepší konzumovat čerstvý, představují právě zmíněné jarní měsíce pro milovníky této zeleniny přímo chřestové hody.

  • Chřest rozeznáváme:
  • - bílý - fialový - chřestová hlavička je růžová až fialovopurpurová a část dříku musí být bílá - zelenofialový - zbarvený z části zeleně a z části fialově - zelený - hlavička a podstatná část dříku musí být sytě zelené.
  • Při nákupech
  • je na místě kontrolovat čerstvost chřestu, kterou můžete v obchodě snadno ověřit kontrolou šťavnatosti naříznutého stonku a nebo zvonivým zvukem, který uslyšíte při vzájemném poklepu dvou výhonků. Chřest se připravuje nejpozději do dvou dnů po nákupu, do doby přípravy jej můžete skladovat v lednici zabalený do vlhké utěrky.
  • Před přípravou
  • chřest loupeme - bílý oloupeme celý (začínáme asi 1 cm od hlavičky), u zeleného spodek výhonku. Konce výhonků vždy zkrátíme o zhruba 2 cm - jsou dřevnaté. Chřest před vařením sbalíme do svazků a vaříme v silně osolené vroucí vodě s trochou cukru, másla a citronovým plátkem dle tloušťky 7 až 15 minut. Do vody můžete přidat i kousek housky, která vytáhne z konců chřestu mnohdy mírně nahořklou chuť. Nikdy se nesnažte chřest po uvaření ponořit do studené vody - způsobíte tím ztrátu vitamínů i chuti.   Chřest můžete konzumovat gratinovaný, smažený, marinovaný, vařený, slaný se sýry, zeleninou i všelijakým masíčkem, sladký s jahodami, hruškou i mandarinkami nebo jen tak. Záleží jen na vaší fantazii. Lenka Požárová vám ve své kuchařce Což takhle dát si.. chřest nabízí na padesát neotřelých chřestových kombinací, jako například:
    Krůtí smotanečky /nacpané k prasknutí/ pro 4 osoby, příprava 25 minut 200 g těstovin, 4 ks krůtích prsíček (po 200 g), 450 g oloupaného chřestu (asi 16 stonků), 6 vrchovatých lžiček kremžské horčice, pepř, sůl, olej, řeřicha na ozdobu Těstoviny uvařte podle návodu. Krůtí prsíčka naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek potřete po jedné straně vrchovatou lžičkou kremžské hořčice. Odkrojte spodní část stonků (v délce asi 3-4 cm) a použijte např. do polévky. Vždy 4 stonky chřestu položte kolmo na plátek masa, srolujte do závitku a ovažte nití. Smotanečky opečte naprudko ze všech stran na oleji. Poté podlijte 150 ml vody a přikryté duste asi 15 minut na mírném ohni, občas je obraťte. Maso vyjměte na talíře a odstraňte nitě. Do omáčky z dušení vmíchejte zbylé 2 lžičky hořčice, případně ji zřeďte dle potřeby vodou, a smotanečky jí polijte. Podávejte s těstovinami a ozdobte řeřichou. Bezmasá varianta: Místo krůtích prsíček zabalte chřest do spařeného zelného či mangoldového listu.
    A nakonec si chřest můžete přijet vybrat i ochutnat přímo ke zdroji, do Ivančic na tradiční Chřestové slavnosti, které se letos uskuteční 18. a 20. května.   Abyste si ještě dřív, než pro chřest do obchodu půjdete, mohli namyslet, co s ním provedete, nabízíme inspiraci: * Lasagne s chřestem * Chřestový salát
    Chutné chřestění!

    Vaše názory

    Další recepty

    • Penne s kuřecím masem a žampióny

      Těstoviny jako takové se zcela právem už řadí mezi tradiční pokrmy také v české kuchyni. Klasické vepřo-knedlo-zelo velmi rádi v letních dnech...

    • Vláčný mrkvový zákusek

      Dneska vám přináším rychlý recept na lahodný a velmi vláčný mrkvový či jablečný zákusek (záleží, kterou ze surovin přidáme), který vás zaručeně...

    • Benediktova vejce na toustu

        Tato úprava vajec nejen, že skvěle vypadá, když jí na talíři naservírujeme před hosty, ale také skvěle chutná. Přesvědčte se. ...

    • Připravme si domácí nanuky

      Asi hodně z nás, co má děti, a nejen ti, zná přípravek Caro, nebo-li jak říkáme dětskou kávu. U nás doma je k dispozici pořád. A tak mě velmi...

    Náš tip