Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní jídla  /  Koprová omáčka

Koprová omáčka

5.4.2018 - redakce Babinet.cz

Někým milovaná, jiným nenáviděná omáčka. Připravte si koprovku podle našeho receptu a budou ji milovat i děti.

  • svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 l poctivého hovězího vývaru
  • 1 kelímek kysané smetany (kdo moc nemusí kyselé, použije sladkou tučnou smetanu)
  • 1 až 2 vejce
  • ocet, sůl, cukr, případně špetka glutasolu.

Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut. Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozmícháme, přidáme smetanu, dochutíme cukrem, octem, solí a glutasolem. Omáčku už dále nevaříme.

Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Vaše názory

Další recepty

  • Jahodový džem s červenou řepou

    Máte rádi neobvyklé kombinace? V tom případě musíte zaručeně ochutnat jahodovou marmeládu s červenou řepou. Věřte, že vám ještě více bude...

  • Jahodová sezóna

    Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o...

  • Jarní asijské závitky

    Orestovanou ochucenou směs s mladou svěží zeleninou naplníme do palačinkového těsta a máme zde lahodné závitky. Potřebujeme : 4 vejce ...

  • Jarní bylinková omeleta

    Jaro je v plném proudu, vše se krásně zelená a kvete a všude kolem nás se také začínají objevovat tolik potřebné bylinky. Pojďme si z nich dnes...

Náš tip