Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Nápadité recepty „co dům dal“: Jablečný beránek (hrnkový) / 4. díl

Nápadité recepty „co dům dal“: Jablečný beránek (hrnkový) / 4. díl

17.3.2018 - redakce Babinet.cz

Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.

Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 90 min.

Ingredience:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 2 lžičky skořice
  • půl hrnku plátkových mandlí
  • tuk na vymazání formy + hrubá mouka

Ingredience na zdobení:

  • 1 bílek
  • 15–20 dkg moučkového cukru
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • 2 hřebíčky

Postup:

  1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
  2. Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
  3. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
  4. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
  5. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.

Vyzkoušejte také:

Pečené plněné brambory

Šunková pomazánka

Zapečený chléb s vejcem

---------------------------------------

Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.

Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

 

Vaše názory

Další recepty

  • VIDEO : Čokoládové crinkles

    Co se sk rývá pod podivným názvem crinkles ? Jsou to vlastně popraskané sušenky, kdy ihned po upečení jsou velmi měkké a křehké, při chladnutí...

  • Nebojme se ... SUŠI

    " Suši, to je přece sušená nebo syrová ryba s rýží, lekne se nezasvěcený konzument. Ne ne, opraví vás v japonské restauraci "... Suši ...

  • Sekaná z kuřecího masa s jablky a vločkami

    Jemné kuřecí maso dochucené lahodnou chutí jablek, to je to pravá chuť. Vyzkoušejte. Potřebujeme : 600 g kuřecí maso 400 g...

  • Upečte si doma oblíbené piškoty (nejen) pro děti!

    Máte rádi piškoty? Je to oblíbená pochoutka spojená s dětstvím snad každého z nás. Pojďme si je tedy zkusit vyrobit doma sami. Dětské...

Náš tip