Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Nápadité recepty „co dům dal“: Jablečný beránek (hrnkový) / 4. díl

Nápadité recepty „co dům dal“: Jablečný beránek (hrnkový) / 4. díl

17.3.2018 - redakce Babinet.cz

Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.

Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 90 min.

Ingredience:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 2 lžičky skořice
  • půl hrnku plátkových mandlí
  • tuk na vymazání formy + hrubá mouka

Ingredience na zdobení:

  • 1 bílek
  • 15–20 dkg moučkového cukru
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • 2 hřebíčky

Postup:

  1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
  2. Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
  3. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
  4. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
  5. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.

Vyzkoušejte také:

Pečené plněné brambory

Šunková pomazánka

Zapečený chléb s vejcem

---------------------------------------

Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.

Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

 

Vaše názory

Další recepty

  • Jahodový džem s červenou řepou

    Máte rádi neobvyklé kombinace? V tom případě musíte zaručeně ochutnat jahodovou marmeládu s červenou řepou. Věřte, že vám ještě více bude...

  • Jahodová sezóna

    Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o...

  • Jarní asijské závitky

    Orestovanou ochucenou směs s mladou svěží zeleninou naplníme do palačinkového těsta a máme zde lahodné závitky. Potřebujeme : 4 vejce ...

  • Jarní bylinková omeleta

    Jaro je v plném proudu, vše se krásně zelená a kvete a všude kolem nás se také začínají objevovat tolik potřebné bylinky. Pojďme si z nich dnes...

Náš tip