Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Fazolová polévka

Fazolová polévka

5.3.2018 - AndreaP.

Luštěniny by se neměly konzumovat syrové ze dvou důvodů. Prvním je, že obsahují tzv. trypsinový inhibitor. Jeho primární úlohou např. u sojových bobů je ochrana proti hmyzu. Trypsin je jedním z trávicích enzymů člověka a syrové luštěniny by způsobily vážné trávicí potíže.

Druhou problematickou látkou, kterou luštěniny obsahují, jsou lektiny. Ty způsobují srážení červených krvinek – stěny krvinek obsahují cukry, na které se lektiny snadno vážou. Příčina přítomnosti lektinu v luštěninách je zatím neobjasněná.

Obě uvedené toxické látky lze odstranit pomocí namáčení a varem. Doba máčení je 12 hodin, poté je třeba vodu vylít a dát luštěniny vařit v čerstvé vodě. Množství toxických látek lze rovněž snížit klíčením.

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 300 g bílých fazolí
  • 2 lístky rozmarýny
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g slaniny
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • masový vývar
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g vařených těstovin
  • 1 lžíce sekané petrželové natě

Den předem namočené fazole uvaříme do měkka s rozkrájenými lístky rozmarýny a celým stroužkem česneku. Měkké fazole prolisujeme přes síto. V hrnci osmahneme drobně nakrájenou slaninu, přidáme prolisované fazole a rajčatový protlak. Polévku rozředíme vývare, osolíme, opepříme, přidáme vařené těstoviny, posypeme sekanou petrželovou natí a podáváme.

 

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip