Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jak na česnek?

Jak na česnek?

30.1.2018 - AndreaP.

Při nákupu česneku hledejte paličky s nepolámanými slupkami, vyhněte se měkkým nebo scvrklým stroužkům. Čím je česnek bělejší, tím je čerstvější.

Česnek skladujte na suchém studeném místě v otevřené nádobě, nikdy ne v ledničce! Douhlo skladovaný česnek ztrácí typickou vůni a může začít rašit. To nemění nic na jeho použitelnosti, ale je třeba jej použít větší množství.

K dlouhodobému skladování můžete česnek oloupat a stroužky vložit do sklenice s olivovým olejem. Takto jej pak už můžete uskladnit i v ledničce.

Nejvýraznější chuť dodá pokrmu čerstvý tepelně nezpracovaný česnek, a to buď rozetřený i nasekaný.

Pokud chcete, aby se chuť česneku příliš neprosadila, použijte do jídla celé stroužky nebo větší kusy.

Čerstvý česnek nesmí nikdy tepelnou úpravou zhnědnout, byl by potom nahořklý.Pokud jej smažíte na pánvi, hlídejte teplotu oleje. Můžete zkusit upéct v troubě celé česnekové hlavičky a potom je vylisovat. Protlak můžete uskladnit a používat jej jako ochucovadlo, pomazánku nebo jako přílohu. Oloupaný čerstvý česnek lehce usušíte v troubě, suchý jej rozdrtíte v hmoždíři. Prášek prosijte a větší kousky znovu utlučte. Uchovejte jej pak ve vzduchotěsné sklenici.

Vaše názory

Vaše názory

Vložit komentář

Další recepty

  • Lednové odlehčené diety

    Většinu z nás během Vánoc a oslav Nového roku neminula hojnost svátečních pochoutek, cukroví a chuťovek. Těmto lákadlům nelze obvykle odolat i...

  • VIDEO : 38 receptů pro inspiraci

    Také se rádi díváte na videa (či pořady) o jídle, kdy chuťové pohárky dostávají zabrat a máte tendenci pokud možno ihned daný pokrm ochutnat? A...

  • Exotické ovoce po celý rok na stole

    Téměř každé období roku má „své“ ovoce, které je s ním jednoznačně spojené. Řekne-li se červen, většině z nás se asi vybaví jahodové opojení....

  • Jáhlová bábovka s rozinkami

    Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu. Přídavné jméno se užívá jáhlový i  jahelný . Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina,...

Náš tip