Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jak na česnek?

Jak na česnek?

30.1.2018 - AndreaP.

Při nákupu česneku hledejte paličky s nepolámanými slupkami, vyhněte se měkkým nebo scvrklým stroužkům. Čím je česnek bělejší, tím je čerstvější.

Česnek skladujte na suchém studeném místě v otevřené nádobě, nikdy ne v ledničce! Douhlo skladovaný česnek ztrácí typickou vůni a může začít rašit. To nemění nic na jeho použitelnosti, ale je třeba jej použít větší množství.

K dlouhodobému skladování můžete česnek oloupat a stroužky vložit do sklenice s olivovým olejem. Takto jej pak už můžete uskladnit i v ledničce.

Nejvýraznější chuť dodá pokrmu čerstvý tepelně nezpracovaný česnek, a to buď rozetřený i nasekaný.

Pokud chcete, aby se chuť česneku příliš neprosadila, použijte do jídla celé stroužky nebo větší kusy.

Čerstvý česnek nesmí nikdy tepelnou úpravou zhnědnout, byl by potom nahořklý.Pokud jej smažíte na pánvi, hlídejte teplotu oleje. Můžete zkusit upéct v troubě celé česnekové hlavičky a potom je vylisovat. Protlak můžete uskladnit a používat jej jako ochucovadlo, pomazánku nebo jako přílohu. Oloupaný čerstvý česnek lehce usušíte v troubě, suchý jej rozdrtíte v hmoždíři. Prášek prosijte a větší kousky znovu utlučte. Uchovejte jej pak ve vzduchotěsné sklenici.

Vaše názory

Další recepty

  • Co podniknout s... BAZALKOU

    Vypěstovali jste si doma bazalku? Nebo jste při posledním nákupu tomuto pěkně zelenému keříčku neodolali a přinesli si jej domů? Poradíme vám,...

  • Sýrové minikoláčky

    Koláčky na jedno kousnutí, aneb takové sladké jednohubky ke kávě, ale i ke slavnostní příležitosti či ráno ke snídani. Rychlá příprava, u které...

  • Okurkový smetanový salát

    Venku je vedro k zalknutí, a představa byť jen půlhodina strávená v rozpálené kuchyni nikoho moc neláká. Ideální pro tyto chvíle je proto...

  • Hovězí s mrkví po anglicku

    Vyzkoušejte naší v ariaci na klasický recept z hovězího masa a mrkve. Přejeme dobru chuť! 500 g hovězího masa na dušení 3 střední...

Náš tip