Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Proč je důležité míti vitamin C?

Proč je důležité míti vitamin C?

30.1.2018 - redakce Babinet.cz

Náš organismus potřebuje ke správnému fungování spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek. Mezi ty nejdůležitější patří vitamin C. Jeho nedostatek se projevuje nepříjemnými příznaky od četnějšího výskytu modřin přes vyčerpanost po žaludeční problémy. S jeho pomocí naopak můžete předcházet celé řadě onemocnění nebo urychlit jejich léčbu.

Vitamin C je pro funkci našeho organismu esenciální, nicméně člověk si tuto látku na rozdíl od většiny zvířat a rostlin sám syntetizovat nedokáže. Proto je potřeba ho přijímat prostřednictvím denní stravy. Díky biotechnologické výrobě vitaminu C můžeme naše tělo zásobit také jeho užíváním ve formě doplňků stravy.

„Vitamin C lidský organismus potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci. Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je cca 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s chřipkovými symptomy, sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ říká MUDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Dostatečný příjem vitaminu C zajistíme nejen konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy.“

Vitamin C poprvé izoloval ve 20. letech 20. století maďarský biochemik a laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent-Györgyi, a to pod názvem kyselina hexuronická. Na konci 30. let minulého století pak sir Walter Norman Haworth z Birminghamské univerzity, držitel Nobelovy ceny za chemii, dokázal jako první určit chemickou strukturu vitaminu C a vyrobit ho syntetickou cestou.

Jaké benefity vitamin C přináší?

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Chrání buňky před oxidačním stresem (nerovnováha mezi tvorbou reaktivních forem kyslíku, jinak též kyslíkovými radikály, schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty)
  • Snižuje míru únavy a vyčerpání
  • Regeneruje redukované formy vitaminu E (vitamin E chrání buněčnou membránu před poškozením kyslíkovými radikály)
  • Zvyšuje vstřebávání železa

Kde najdeme nejvíce vitaminu C?

Z rostlinných zdrojů je na vitamin C velmi bohatý rakytník či šípek, citrusové plody (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), dále pak papája, cibuloviny, brokolice, papriky, černý rybíz, jahody, rajčata, květák, špenát, kiwi, brusinky nebo také brambory a kyselé zelí. V případě, že je ve vašem jídelníčku nedostatek ovoce a zeleniny, můžete vitamin C získat užíváním doplňků stravy s jeho obsahem. Těch existuje na trhu celá řada. Před jejich pravidelným užíváním je však vždy vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem.

Vaše názory

Další z magazínu

  • Prochladnutí může vést až k akutní bolesti a blokádě zad

    Sluníčko ještě nějakou chvíli nebude pořádně hřát, kolikrát se celý den ani pořádně neukáže, a tak musíme stále myslet na to, abychom chodili...

  • Rozhovor s profesorem Petrem Arenbergerem o problémech s kopřivkou

    Kopřivka patří mezi 20 nejčastějších kožních onemocnění. Projevuje se především velkými pupenci na kůži, které svědí až pálí. Stěhují se z místa na místo, většinou do 24 hodin mizí. Může je ve 20 – 30 % případů provázet i otok ve hlubších vrstvách kůže nebo sliznic – především rtů, víček nebo pohlavních orgánů. I otok svědí. Zmizí většinou...

  • Skryté volání o pomoc

    Přiznat si, že na určit é věci již fyzicky nestačíme není jednoduchá věc. Ale právě to může v případě seniorů odstartovat vážn é a...

  • Rozhovor s ortopédem a chirurgem Daliborem Zemanem o nebezpečí úrazu

    Nebezpečí úrazu hrozí jak při lyžování, bruslení a snowboardingu, tak i při obyčejném bobování, sáňkování, koulování či jízdě na klouzáku. Proto je vždy třeba dodržovat jistá pravidla, aby riziko zranění bylo co nejmenší. Pár rad, aby...

Náš tip