Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Jáhlová bábovka s rozinkami

Jáhlová bábovka s rozinkami

28.1.2018 - AndreaP.

Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu. Přídavné jméno se užívá jáhlovýjahelný. Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu.

Potřebujeme :

  • 150 g syrových jáhel
  • 350 g polohrubé mouky
  • 50 g sójové mouky hladké
  • 200 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g oleje
  • 50 g rozinek
  • 150 - 200 ml vody nebo mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 prášek do pečiva

 

Jáhly jemně umeleme v mixéru. V míse zalijeme jáhly asi 80 ml vody nebo mléka a necháme 30 minut bobtnat.

Pak zašleháme vejce, přidáme cukr, rum a spolu se zbytkem tekutiny postupmě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sójovou mouku. Lehce vmícháme rozinky. Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě asi 45 minut při 155 až 165 stupních Celsia.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip