Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Palačinka - královna nedělních snídaní

Palačinka - královna nedělních snídaní

28.1.2018 - AndreaP.

Jak si představujete nejdokonalejší palačinku? Papírově tenkou naplněnou maminčinou marmeládou a ozdobenou hustě našlehanou smetanou; tlustou na tři prsty s ovocnou náplní, neodmyslitelnou šlehačkou a kousky čokolády; pěkně hutnou s masovo-tomatovou náplní a kousky strouhaného sýra...

Známe desítky palačinkových mutací. Kolik z nich vás ale doma napadne udělat? Kupříkladu v naší domácnosti, se palačinková rovnice skládá ze starého známého součtu: hladká mouka + vejce + voda + mléko + špetka soli. Můj manžel si tenhle součet občas ještě zkrátí: instantní palačinková směs + voda = palačinky. Proč ne. Palačinky k nedělní snídani v podání mého muže jsou báječná věc. O jejich dokonalosti však řeč být nemůže. A mužem to není :)

Ponoříte-li se do pátrání po palačinkových variacích, narazíte na recepty, které vás prostě nenechají chladnými a vám - stejně jako mě - nezbyde nic jiného, než je prostě vyzkoušet. Všechny! Základní těsto na palačinky dáte dohromady například podle tohoto receptu:

 

  • Základní těsto na palačinky (rozpis na palačinky pro 2 osoby, tedy 5 až 6 palačinek)
  • 1/8 l vody, 1/8 l mléka, 1 vejce, 125 g hladké mouky, špetka soli

    Hladkou mouku prosijte přes síto do středně velké mísy, doprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Pomalu promíchávejte vejce s moukou. Pak postupně přilévejte mléko a vodu. Stále prošlehávejte metličkou, dokud se nevytvoří hladké, tekuté těstíčko. Přidejte špetku soli (opravdu jen špetku!) a nechejte při pokojové teplotě odpočinout 30 minut. Zmíněné základní těsto můžete použít k přípravě palačinek s náplní slanou i sladkou. Pro sladce plněné palačinky se někdy do základního těsta přidává troška cukru. V některých receptech nenajdete naopak vodu žádnou, používá se jen mléko a nebo mléko a trocha oleje. Komu základní rozpis nestačí, nechť se poohlédne po alkoholu. Kapka rumu nebo bílého vína udělá s palačinkami divy! A konec konců palačinka se obejde i bez mouky.

     

  • Palačinky bez mouky
  • 3 vejce, 0,5 l kefíru, 4-5 lžičky škrobu, 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva, cukr, na špičku nože soli, 1 lžíce oleje

    Zamíchejte řídké těsto, přidejte olej a na suché pánvi pečte tenké dírkované palačinky. I když se v definicích palačinek a lívanců dozvíte, že právě kypřící prášek dělá z palačinky tak trochu lívanec.

    Od věci není ani recept na:

     

  • Jemné palačinky
  • 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, špetka soli, rostlinný olej na smažení

    Do hrnku dáme prosátou mouku, osolíme a za stálého míchání přiléváme mléko s rozkvedlanými žloutky, až vznikne nepříliš husté jemné těsto. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Ohřátou omeletní pánev vymažeme olejem, těsto naléváme naběračkou po menších dávkách. Opečeme po obou stranách a podle chuti naplníme.

    Hotové sladké palačinky povýšíte do stavu šlechtického flambováním. Tedy, připravíte si 4 lžíce likéru, například pomerančového. V malém kastrůlku na mírném ohni likér nahřejete, odstavíte, zapálíte zápalkou a hořícím alkoholem přelijeme už naplněné a na talíři připravené palačinky.

    Zapomenout bychom neměli ani na kolegy celiaky, kterým se bude hodit recept na:

     

  • Bezlepkové palačinky
  • 250 ml mléka, 1 vejce, 85 g Promix UNI, sůl dle chuti

    Všechny výše uvedené suroviny dohromady rozšleháme a smažíme, na pánvičce vytřené olejem, tenké palačinky.

    A jak jsme si s palačinkami pohráli my? Za čestné reprezentanty palačinkových experimentů jsem zvolila lehce sladké Maminčiny hříšné palačinky a slaně neodolatelné Sýrové palačinky s ředkvičkou. K přípravě obou variant jsem použila jako jednu ze surovin Créme frâiche /čti: krém freš/ připravený podle jednoduchého receptu ze serveru Labužník.com. Créme frâiche je tučnou a méně kyselou variantou zakysané smetany, jeho výroba je vskutku triviální, avšak připravit jej je třeba den předem.

  • Créme frâiche
  • připravíte smícháním 1/2 hrnku kyselého mléka (kyšky) a 1/2 hrnku šlehačky. Směs necháte v čisté sklenici na teplém místě 24-36 hodin houstnout. Potom přemístěte do lednice a spotřebujte do týdne. Créme frâiche se dá našlehat.

     

  • Maminčiny hříšné palačinky
  • Těsto dle základního rozpisu, viz.výše na této stránce.

    Náplň na 1 palačinku: 2 hrsti vlašských ořechů + pár kousků na ozdobu, 3 lžíce Créme frâiche, kůra strouhaná z 1/4 chemicky neošetřeného citronu, 1 lžička třtinového cukru, 6 kuliček bílých hroznů

    Všechny ořechy nožem na prkýnku nahrubo nasekáme. Créme frâiche šlehačem vyšleháme, přidáme 2 hrsti sekaných ořechů, strouhanou citronovou kůru (trošku si necháme na ozdobu) a třtinový cukr. Promícháme. Kuličky hroznů rozpůlíme. Na palačinku navrstvíme náplň, přidáme půlky hroznů (pár si necháme na ozdobu) a palačinku zabalíme. Položíme na talíř a posypeme sekanými ořechy, trochou citronové kůry a ozdobíme hrozny. Z uvedeného základního těsta vyrobíte až 6 palačinek, množství potřebných surovin na náplň tedy vynásobte šesti.

     

  • Sýrové palačinky s ředkvičkou
  • Těsto dle základního rozpisu, viz.výše na této stránce.

    Náplň na 2 palačinky: 3 ředkvičky, olivový olej, 3 lžíce Créme frâiche, 50 g Nivy, kousek Madelandu, Solamyl, lžíce mléka, mletý bílý pepř, 2 listy římského nebo ledového salátu, mletá červená paprika

    Ředkvičky nakrájíme na kolečka a podusíme 1 minutu na rozpálené troše olivového oleje. Přidáme Créme frâiche, zmírníme plamen a zamícháme. Přisypeme strouhanou Nivu a mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Necháme chvíli probublat a pak přidáme 1/2 lžičky Solamylu, který jsme rozmíchali v jedné lžíci mléka. Mícháme, směs zhoustne. Ochutíme bílým pepřem a sejmeme z ohně.

    Na palačinku dáme list salátu, na něj navršíme připravenou směs a zabalíme. Vršek palačinky posypeme trochou strouhaného Madelandu a mletou červenou paprikou (kdo má rád, může použít papriku pikantní). Z uvedeného základního těsta vyrobíte až 6 palačinek, množství potřebných surovin na náplň tedy vynásobte třemi.

    Vaše názory

    Další recepty

    • Jednoduchá švestková povidla

      Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

    • Grilované meruňky s vanilkovým přelivem

      Ještě stále nekončí grilovací sezóna, kdy obzláště horké počasí k tomuto přímo vybízí. Dnes ale nebudeme grilovat ani maso, ryby, klobásky či...

    • Neodolatelný čokoládový dort

      Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější "sladkost" na světě. A my si dneska uděláme z této dobroty dort. Potřebujeme : 200 g kvalitní...

    • Houbománie vítězí

      Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

    Náš tip