Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jemná brokolicová polévka

Jemná brokolicová polévka

18.1.2018 - AndreaP.

Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny.

Na polévku potřebujeme :

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 jemně pokrájená cibule
  • 1 stroužek česneku krájený na plátky
  • 1 středně velká oloupaná a pokrájená brambora
  • 1 brokolice
  • 100 ml smetany
  • ovesné vločky na zahuštění
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

 

Olej rozpalte ve větším hrnci, pak na něm opékejte cca 4 minuty cibuli a česnek. Přidejte pokrájenou bramboru a 1 litr vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut.

Přidejte omytou a na růžičky rozebranou brokolici, přiklopte a nechte probublávat dalších 10 minut. Po 5 minutách přidejte dle potřeby na zahuštění ovesné vločky.

Polévku promixujte tyčovým mixérem, vlijte smetanu a dochuťte solí a pepřem, zahřejte a už nevařte.

Servírujte ozdobené lístky máty a čerstvým mletým pepřem.

Vaše názory

Další recepty

  • Jednoduchá švestková povidla

    Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

  • Grilované meruňky s vanilkovým přelivem

    Ještě stále nekončí grilovací sezóna, kdy obzláště horké počasí k tomuto přímo vybízí. Dnes ale nebudeme grilovat ani maso, ryby, klobásky či...

  • Neodolatelný čokoládový dort

    Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější "sladkost" na světě. A my si dneska uděláme z této dobroty dort. Potřebujeme : 200 g kvalitní...

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

Náš tip