Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Pohanka regeneruje játra a pomáhá i při dalších nemocech. Nezapomínejte na ni ve svém jídelníčku

Pohanka regeneruje játra a pomáhá i při dalších nemocech. Nezapomínejte na ni ve svém jídelníčku

17.1.2023 - redakce Babinet.cz

Pohanka se řadí mezi obiloviny. Z hlediska lidské výživy má pohanka velmi příznivé složení, proto je vyhledávána především lidmi dbajícími o své zdraví a linii. Obsahuje bílkoviny, cukry, tuky i vlákninu v optimálních poměrech. Protože jde o obilovinu, snadno nahradí pšeničnou mouku. Neobsahuje lepek, a tak je zvlášť vhodná pro celiaky.

foto / Freepik

Pohanku do Evropy přinesli Tataři při svých nájezdech. Její domovinou je Asie, kde se dodnes ve velké míře používá. Ani v našich končinách není pohanka žádným nováčkem, ale stejně jako mnoho dalších surovin, i ona bohužel upadla do zapomnění s masivním nástupem pšeničné mouky, která zdaleka neoplývá stejnou nutriční hodnotou a kvalitou. Jelikož se posledních letech více přemýšlíme nad tím, co máme na talíři, prožívá nyní pohanka grandiózní návrat.

Pohanka obsahuje vitamín E, který má antioxidační účinky. Má rovněž vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Zajímavý je obsah přijatelného železa, který pozitivně působí na prevenci a léčení anémie. Je cenná nejen jako potravina, ale jako zdroj specificky účinných látek příznivě působících na játra, trávící a pohlavní orgány a v neposlední řadě na kardiovaskulární systém. Pohanka obsahuje velmi cenný vitamín P a rutin. Rutin udržuje cévy pevné, pružné, chrání lidský organizmus před krvácením tím a zamezuje tvorbě krevních sraženin. Rutin stimuluje účinek vitamínu C a adrenalinu, proto se doporučuje při vysokém krevním tlaku,  arterioskleróze a podílí se na snižování hladiny krevního cholesterolu.

Chuť pohanky je specifická stejně jako její aromatická vůně. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, která se hodí jako příloha, do polévek, rizot i do sladkých pokrmů. Podle některých vyznavačů pohanky je vhodné připravovat ji bez tepelné úpravy, aby si zachovala všechny své vzácné látky. Takto je možné použit jí za studena v jogurtech, mléce, kaších či spařenou v polévkách. Její využití záleží na fantazii a chuti kuchaře, pohanka je surovina tvárná a svou chutí obohatí každé jídlo.

napsala Andrea Pastirčáková

zdroj:

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/153-pohanka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

https://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/pohanka-regeneruje-jatra/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=Du%C5%A1evn%C3%AD+zdrav%C3%AD

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz