Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  V hlavní roli ... POHANKA

V hlavní roli ... POHANKA

18.1.2018 - AndreaP.

Pohanka se řadí mezi obiloviny. Z hlediska lidské výživy má pohanka velmi příznivé složení, proto je vyhledávána především lidmi dbajícími o své zdraví a linii. Obsahuje bílkoviny, cukry, tuky i vlákninu v optimálních poměrech. Protože jde o obilovinu, snadno nahradí pšeničnou mouku. Neobsahuje lepek, a tak je zvlášť vhodná pro celiaky.

Pohanku do Evropy přinesli Tataři při svých nájezdech. Její domovinou je Asie, kde se dodnes ve velké míře používá. Ani v našich končinách není pohanka žádným nováčkem, ale stejně jako mnoho dalších surovin, i ona bohužel upadla do zapomnění s masivním nástupem pšeničné mouky, která zdaleka neoplývá stejnou nutriční hodnotou a kvalitou.

Pohanka obsahuje vitamín E, který má antioxidační účinky. Má rovněž vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Zajímavý je obsah přijatelného železa, který pozitivně působí na prevenci a léčení anémie. Je cenná nejen jako potravina, ale jako zdroj specificky účinných látek příznivě působících na játra, trávící a pohlavní orgány a v neposlední řadě na kardiovaskulární systém. Pohanka obsahuje velmi cenný vitamín P a rutin. Rutin udržuje cévy pevné, pružné, chrání lidský organizmus před krvácením tím a zamezuje tvorbě krevních sraženin. Rutin stimuluje účinek vitamínu C a adrenalinu, proto se doporučuje při vysokém krevním tlaku  a arterioskleróze.

Chuť pohanky je specifická stejně jako její aromatická vůně. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, která se hodí jako příloha, do polévek, rizot i do sladkých pokrmů. Podle některých vyznavačů pohanky je vhodné připravovat ji bez tepelné úpravy, aby si zachovala všechny své vzácné látky. Takto je možné použit jí za studena v jogurtech, mléce, kaších či spařenou v polévkách. Její využití záleží na fantazii a chuti kuchaře, pohanka je surovina tvárná a svou chutí obohatí každé jídlo.

Vaše názory

Další recepty

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

  • Máte rádi nachos? Neutrácejte a upečte si je doma!

    Diskusní fóra našeho serveru jsou velmi pestrá a obsáhlá. Uživatelky (ano, jsou to převážně ženy) si zde nejen povídají o věcech...

  • Mořská zelenina-úžasná to potravina !

    "Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod...

  • Okurková sezóna

    Letní dny a teplé noci, to jsou nejlepší podmínky pro růst okurek. Taky se Vám urodilo množství krásných zelených okurčiček? Vyvstává tedy tak...

Náš tip