Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Valentýnský minidortík ve tvaru srdce

Valentýnský minidortík ve tvaru srdce

9.2.2018 - redakce Babinet.cz

Dobré vztahy v rodině, a to i v té právě tvořené, je dobré oslavovat pravidelně, a to jakýmkoliv způsobem. Nemusí to být nezbytně jen na svatého Valentýna a nemusíme pokaždé ohromovat drahými dary. Je docela možné, že k dobré náladě nebo vyjádření spokojenosti ve vztahu, může přispět i malá drobnost.

Odkud se legenda o svatém Valentýnu vzala? Valentýn, kterého si v polovině února připomínáme, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskupem z Terni, který žil ve 3. století.  V Česku patří tento svátek k relativně novým. Dříve byli uctívání patroni rodiny, a to svatý Jáchym nebo svatá Anna a samozřejmě svatý Josef se svatou rodinou. Tradice svatého Valentýna coby patrona snoubenců se výrazněji rozšířila až po roce 1989.

Mlékárna Valašské Meziříčí k příležitosti oslavy svátku svatého Valentýna připravila lahodný recept, který lze však přichystat po celý rok. K přípravě

Valentýnský minidortík ve tvaru srdce

Suroviny:

  • 500 g omytých čerstvých jahod nebo malin, případně jiné ovoce
  • 300 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 250 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 250 g kulatých dětských piškotů
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 ks želatiny

Postup:

Nejprve smícháme Kysanou smetanu z Valašska, Bílý jogurt z Valašska a vanilkový cukr, aby nám vznikl hladký krém. Použijeme malé formy ve tvaru srdce. Na dno každé dáme piškoty, na ně poklademe ovoce - jahody či maliny a polijeme připraveným krémem. Postup ještě jednou opakujeme. Na vrchní vrstvu si připravíme želatinu dle návodu. Místo čisté vody můžeme použít i šťávu z ovoce. Dort polijeme připravenou želatinou a necháme přes noc ztuhnout v lednici.

 

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip