Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní jídla  /  Masopustní koblihy, kdo by jim odolal?

Masopustní koblihy, kdo by jim odolal?

7.1.2018 - redakce Babinet.cz

Období masopustu začíná 6. ledna dnem Tří králů a končí masopustním úterkem před Popeleční středou, tedy čtyřicet dnů před začátkem Velikonoc. Podle tradic ovšem pouze závěr masopustu, tedy poslední tři masopustní dny jsou vhodné k pořádání domácích hodokvasů. Přípravou na masopust býval tedy čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný "tučný čtvrtek" či "tučňák". Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.Zimní období je od pradávna časem lidových veselic, lidé si takto krátili dlouhé zimní večery.

Hlavní masopustní zábava začínala o "masopustní neděli". I v tento den byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána. Také masopustní pondělí probíhalo ve znamení zábavy a tance. Vyvrcholením masopustu bylo úterý. Toho dne procházely vesnicemi průvody maškar, hrála se masopustní divadelní představení. Popeleční středou, následující po masopustním úterku, pak začíná dlouhé období půstu, kdy už je zakázáno jíst maso. V čase masopustu je zvykem jíst nejenom hodně, ale také jíst mnoho druhů jídla. Jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod, je masopustní kobliha. Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla. Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek. Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům. Důvodem hojného jídla v tyto dny však nebyl jenom samotný požitek z jídla, ale také vazba na pověry: říkalo se, že kdo v tyto dny hodně jí, bude mít dostatek jídla na stole po celý rok.

 

Vaše názory

Vaše názory

Vložit komentář

Další recepty

  • Moderní veganské dezerty

    Veganství jako novoroční předsevzetí? Zkuste to netradičně s knihou uznávané cukrářky Petry Stahlové Moderní veganské dezerty. Makronky,...

  • Citrónový chlebíček

    Že makronky nelze udělat bez bílků či čokoládová pěna bez smetany? Kuchařka Moderní veganské dezerty Vám ukáže, že lehkou úpravou tradičních...

  • Panforte

    A přinášíme další recept na moderní (nejen) veganský dezert... PANFORTE Počet kousků: 8 Potřebné vybavení: kovový ráfek o průměru...

  • Makronky s olivovým olejem a bergamotem

    Různé oslavy a sváteční dny celkově by měly být hlavně o rodině a přátelích, o dobré náladě a také o výborném jídle, ke kterému naštěstí patří...

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 4 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.