Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Tatarák

Tatarák

30.12.2017 - AndreaP.

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Podává se společně s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Dle chuti se často přidává sladká paprika, chilli, kečup a další koření. Vše se završí syrovým žloutkem. Všechny ingredience se smíchají a podávají se u nás nejčastěji na topince potřené česnekem.

Přesné složení tatarského bifteku se různí nejen dle země, ale také dle každého strávníka. V zahraničí se lze setkat s dalšími ochucovadly jako například s ančovičkami, kaparami, tabaskem, koňakem nebo nakládanými okurkami. Místo klasické české topinky se pak spíše setkáme s toastovaným světlým chlebem. V Belgii se tradičně k tatarskému bifteku podávají smažené bramborové hranolky.

Potřebujeme :

  • hovězí zadní dle počtu osob
  • cibule
  • kečup(ostrý)
  • worchestr
  • hořčice
  • žloutek
  • pepř
  • sůl

 

  • Na topinky - olej nebo sádlo, česnek, chleba

 

 

Maso odblaníme a umeleme najemno. Nakrájíme najemno velkou cibuli, přidáme do mísy s masem, dáme žloutek, hořčici,sůl a pepř a nakonec přikápneme trochu worchestru. Směs dobře promícháme a podle chuti ještě přisolíme nebo okořeníme pepřem.

Topinky si připravíme tak, že nakrájený chleba na plátky dáváme do rozpáleného tuku a osmahneme po obou stranách dozlatova.

Hotovou nejlépe ještě horkou topinku osolíme, potřeme česnekem a namažeme tatarák podle chuti.

 

(zdroj Wikipedie)

Vaše názory

Další recepty

  • Co podniknout s... BAZALKOU

    Vypěstovali jste si doma bazalku? Nebo jste při posledním nákupu tomuto pěkně zelenému keříčku neodolali a přinesli si jej domů? Poradíme vám,...

  • Sýrové minikoláčky

    Koláčky na jedno kousnutí, aneb takové sladké jednohubky ke kávě, ale i ke slavnostní příležitosti či ráno ke snídani. Rychlá příprava, u které...

  • Okurkový smetanový salát

    Venku je vedro k zalknutí, a představa byť jen půlhodina strávená v rozpálené kuchyni nikoho moc neláká. Ideální pro tyto chvíle je proto...

  • Hovězí s mrkví po anglicku

    Vyzkoušejte naší v ariaci na klasický recept z hovězího masa a mrkve. Přejeme dobru chuť! 500 g hovězího masa na dušení 3 střední...

Náš tip