Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Honí vás mlsná? Zažeňte chuť na sladké dezerty s Baileys

Honí vás mlsná? Zažeňte chuť na sladké dezerty s Baileys

16.12.2017 - redakce Babinet.cz

Každého z nás občas přepadne touha na něco sladkého. Ať už si chcete připravit zákusek ke kávě nebo dezert k hlavnímu chodu, inspirujte se následujícími recepty. Napadlo by vás někdy upéct dort s jedlými kaštany? Věřte, že ve spojení s jablky a krémovým likérem Baileys objevíte zcela novou chuť. Zkuste také tradiční recept v netradičním pojetí. Připravte si smetanovou panna cottu a servírujte ji originálně, v kokosovém ořechu.

Ořechovo-kaštanový dort s Baileys

Ingredience:

  • 6 plátů Filo těsta
  • 200 g másla
  • 400 g mixu nasekaných ořechů
  • 200 g jedlých kaštanů
  • 150 g třtinového cukru
  • 80 g brusinek
  • 80 g rozinek
  • 30 g sušených jablek
  • 2 ks jablka
  • 2 ks vajec
  • 1 ks citronu
  • 150 ml smetany 33%
  • 100 g medu
  • 100 ml Baileys Original

Postup:

  1. Rozpusťte si máslo, přidejte med, vajíčka, šťávu a kůru z celého citronu a část Baileys.
  2. Zapékací mísu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
  3. Vyložte první plát Filo těsta a potřete ho směsí s Baileys. Naneste vrstvu ořechů, sušených jablek, rozinek a opět položte plátek těsta. Znovu potřete směsí s Baileys a přidejte kaštany, brusinky, na kostičky nakrájená jablka, cukr a vrstvěte až po okraj pečící nádoby.
  4. Poslední vrstvu vytvořte ze všech ingrediencí.
  5. Koláč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 stupňů přibližně 30 minut. Následně alobal odeberte a dopečte 15 minut na 185 stupňů.
  6. Po vyjmutí koláče z trouby ho ihned polijte připravenou směsí s Baileys a potřete rozehřátým máslem. Podávejte teplé.

Kokosová panna cotta s Baileys, citrusy a grapefruitovou zmrzlinou

Ingredience:

  • 2 celé kokosy
  • 300 ml smetany 33%
  • 100 ml mléka
  • 100 ml kokosového mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 4 pláty želatiny
  • 150 ml Baileys Chocolate
  • citrusy dle vlastního výběru - mandarinka, grep, pomelo, pomeranč
  • grapefruitová zmrzlina

Postup:

  1. Oba okosy rozpulte a mléko si uschovejte. Pomocí škrabky vydlabejte část kokosu do panna cotty i na ozdobu.
  2. Smetanu, kokosové mléko, 100 ml Baileys, mléko, cukr a rozpůlený vanilkový lusk zahřejte a přiveďte do bodu varu a přidejte na kostičky nakrájený kokos.
  3. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a vmíchejte do připravené směsi. Dále již nevařte.
  4. Směs nalijte do mističek nebo do půlek kokosů a nechte vychladnout v lednici.
  5. Po zatuhnutí vyjměte pana cottu z lednice a zalijte zbytkem Baileys.
  6. Přidejte nakrájené citrusy a ozdobte připravenou zmrzlinou a kokosem.

Audio rozhovor: O použití likéru hovořila Šárka Málková s Alexandrem Sujou a s Janem Punčochářem.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip