Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Vánoce s Mlékárnou Valašské Meziříčí

Vánoce s Mlékárnou Valašské Meziříčí

7.12.2017 - redakce Babinet.cz

Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné pro adventní čas a Vánoce. Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné výrobky vhodné i pro přípravu tradičních i netradičních vánočních receptů. Mezi nejpoužívanější patří Kysaná smetana z Valašska a Bílý jogurt z Valašska, ze kterých jsou připraveny i následující recepty. Tyto výrobky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni a navíc se řada z nich pyšní oceněními za oblibu mezi spotřebiteli.

„Vánoce patří k nejkrásnější svátkům v roce, kdy se schází celá rodina, a proto jsme připravili několik receptů vhodných jako výborné občerstvení během vánočních svátků," říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na tyto recepty jsme použili oblíbené produkty našich zákazníků, a to Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí,“ dodává Radka Benešová.

Vánoční jablečný štrúdl

Ingredience

Těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 200g rostlinného tuku
  • 1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 2kg jablek
  • 100g mletého máku
  • 100g vlašských ořechů
  • cukr krystal
  • 100g rozinek
  • skořicový cukr
  • strouhanku
  • mléko

Postup přípravy receptu

Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit. Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl  na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.

Linecké pečivo

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g tuku
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • trochu Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí

zavařenina na slepování

Postup přípravy receptu

Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout, potom vykrajujeme libovolné tvary a v předehřáté troubě pečeme. Hotové slepujeme pikantní zavařeninou.

Vánoční tvarohová štola dle Mlékárny Valašské Meziříčí

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 150 g tuku na pečení
  • 150 g cukru nebo sladidla
  • 100 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g mandlí
  • lžička citronové kůry
  • sůl

Postup přípravy receptu

Nejprve si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli. Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 - 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Kuchařka: Hella

Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem veselé a šťastné Vánoce!

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz