Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Polévka z pečených rajčat a paprik

Polévka z pečených rajčat a paprik

4.12.2017 - AndreaP.

Dnes si připravíme vynikající polévku podle Karolíny Kamberské

Potřebujeme :

  • 700 g pevných dobrých rajčat
  • 3 masité červené papriky
  • 1 cibule
  • šťáva z půlky citronu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžička balzamikového octa
  • dle chuti 1 lžíce třtinového cukru
  • malá hrst lístků čerstvého oregana

 

K podávání: 4 střední bagety, podélně rozpůlené, potřené olivovým olejem a rozpečené

 

Troubu rozpalte na 230°C.

Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem (ideálně i se spodní alobalovou vrstvou, ale zvládne to i samotný pečicí papír nebo alobal) a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru.

Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout.

Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno.

Rajčata, papriky i cibuli přesypejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej.

Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolte a opepřete a vařte cca 20 minut. Rozmixujte na hladký krém. Přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru.

Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana. Přikusujte rozpečené bagety.


Vaše názory

Další recepty

  • Tortillas s kuřecím masem a guacamole

    Exotické avokádo je často bráno za zeleninu, ale jedná se o ovoce, které se až před pár lety začalo objevovat v téměř stálé nabídce. Skvělá...

  • Kaldoun – drůbková polévka s knedlíčky

    Kaldoun, kreplach, hlemýždí sekaná, pražská šunka… Znovu objevené recepty z Prahy dob minulých vychází v knize Staropražská kuchařka nedávno...

  • Maková buchta s ovocem

    Rychlá buchta ke kávě či čaji, která díky použitému ovoci a náplni bude vždy chutnat trošku jinak. Potřebujeme : 6 žloutků 300 g...

  • Lehký těstovinový salát s tuňákem

    Recept pro vás opět připravila kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou. K  výrobě tohoto chutného...

Náš tip