Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi

Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi

6.11.2017 - redakce Babinet.cz

Poctivý silný vývar, to je životabudič, na který se v případě nouze můžete stoprocentně spolehnout. My jsme pro vás přichystali recept, ve kterém klasické nudličky vystřídaly nudle celestýnské, které hladové strávníky ještě lépe zasytí.

Ingredience na vývar:

  • 6 kuřecích křídel
  • 2 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • ½ celeru + kus na hotovou polévku
  • 2 mrkve + 1 na hotovou polévku
  • 2 petržele + 1 na hotovou polévku
  • snítka tymiánu
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • sůl, pepř

Ingredience na nudle:

  • 1 vejce
  • 130 ml mléka
  • 80 g polohrubé mouky
  • hrst nasekané petržele
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kuřecí maso omyjte a vyskládejte na plech. Přidejte oloupanou mrkev, petržel a celer.
  2. Pečte na 180 °C, dokud zelenina i maso nezískají zlatavou barvu.
  3. Vložte maso a zeleninu do hrnce, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou (zbavte ji pouze vrchní části slupky), tymián a ostatní koření.
  4. Přilijte 1,5–2 l vody a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte tak, aby voda jen mírně bublala.
  5. Vařte asi 1,5 hodiny a průběžně sbírejte pěnu.
  6. Vývar sceďte a vložte do něj mrkev, celer a petržel – oloupané a nakrájené na kostičky.
  7. Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina není měkká. Do polévky přidejte obrané maso a dochuťte ji solí a pepřem.
  8. Vyšlehejte všechny ingredience na celestýnské nudle.
  9. Těsto postupně smažte na rozpálené a máslem vymazané pánvi jako palačinky.
  10. Hotové „palačinky“ krájejte na nudle o velikosti asi 1 x 6 cm.
  11. Vývar podávejte s celestýnskými nudlemi.

 

Bez mouky to v kuchyni prostě nejde. V České republice můžeme vybírat z nepřeberného množství typů mouk. Všichni víme, že hrubá se používá na knedlíky, polohrubá převážně na pečení a hladká k vaření a přípravě běžných, jemných a cukrářských pečiv. Takzvaná dvounulka je u nás nejprodávanější. Ale jak poznat tu nejkvalitnější? Napomohou Vám značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“. Zkuste si připravit pokrm z našich lákavých a voňavých receptů.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip