Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Domácí toustový chléb

Domácí toustový chléb

6.11.2017 - redakce Babinet.cz

Pokud jste chtěli vyzkoušet, jaké to je, upéct si vlastní domácí chléb, tak tohle je skvělý způsob, odkud začít. Všechny potřebné suroviny budete mít určitě doma po ruce. O tom, že existuje celá řada variací toastů, vám říkat asi nemusíme. Ale víte co? Tenhle je tak dobrý, že ho máme rádi i jen tak samotný.

Ingredience:

  • 270 g hladké mouky + na podsypání
  • 30 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
  • 120 ml mléka
  • 40 ml vody
  • 20 g cukru
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 7 g soli
  • 3 g sušeného droždí

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suché ingredience.
  2. V druhé nádobě vyšlehejte vejce s vlažným mlékem a máslem.
  3. Spojte obě části a vypracujte vláčné těsto.
  4. Těsto překryjte potravinovou fólií a nechte cca hodinu kynout na teplém místě.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části. A z každé vyválejte placku o délce formy.
  6. Placky stočte jako závin do válečků a poté je vedle sebe vložte do máslem vymazané formy.
  7. Těsto ve formě nechte ještě 30 min až hodinu kynout a poté ho potřete rozšlehaným vejcem.
  8. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
  9. Upečený toustový chléb vyklopte z formy a při pokojové teplotě nechte vystydnout na mřížce na chladnutí.

Bez mouky to v kuchyni prostě nejde. V České republice můžeme vybírat z nepřeberného množství typů mouk. Všichni víme, že hrubá se používá na knedlíky, polohrubá převážně na pečení a hladká k vaření a přípravě běžných, jemných a cukrářských pečiv. Takzvaná dvounulka je u nás nejprodávanější. Ale jak poznat tu nejkvalitnější? Napomohou Vám značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“. Zkuste si připravit pokrm z našich lákavých a voňavých receptů.

 

Vaše názory

Další recepty

Náš tip