Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Pečení cukroví: Máslo či margarín?

Pečení cukroví: Máslo či margarín?

31.10.2017 - redakce Babinet.cz

Všichni jsme si jistě všimli ceny másla v posledních týdnech. Téma, které bylo a je propíráno všemi médii skrze celou Českou republiku. Kostka másla za cenu, která tu ještě nebyla. Ovlivní to pečení na Vánoce? A co je pro pečení vhodnější?

„Situace na trhu s máslem se opět stabilizuje. V posledních dvou týdnech jsou již zaznamenávány poklesy ceny másla na burzách, stejně tak dochází ke snížení ceny průmyslové smetany a tuková bilance se opět vyrovnává,“ uklidňuje Ing. Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Cena másla by se tak měla dostat nejprve pod 50 Kč/kostku a posléze na hodnotu skutečně reálné ceny másla, někde okolo 43 Kč za kostku. A to před vánočními svátky skutečně mnoho spotřebitelů ocení, protože péct z másla by se podle odborníků rozhodně mělo.

„Máslo je především nositel chuti, který nemá rovnocenného zástupce. Pokud chceme péct zdravě a tak, aby mělo cukroví skutečnou chuť cukroví, musíme péct z másla. Jinak to prostě nejde,“ dodává šéfkuchař Pavel Kopička.

Margarín

Ani sebelepší margarín nikdy nenahradí typicky máslovou chuť. Složka, která má máslovou chuť alespoň trochu napodobit, se nazývá diacetyl. Z možností přísad do pečení ho rovnou vyřaďte. Je určený maximálně tak k bleskovému roztírání po chlebu.

Máslo

Jedná se o potravinářský produkt, jehož základem je výhradně mléko. Mnozí máslo zavrhují, protože nemají ráno čas čekat, až se máslo přetvoří do roztíratelné podoby. Másla se dělí na dva základní typy podle procent tuku, která v sobě obsahuje. Na roztírání se hodí másla, který v sobě mají okolo 70% tuku. Kdežto másla s procentem vyšším než je 80% používejte na vaření nebo pečení.

AUDIO rozhovor: Pečení z másla doporučuje cukrářka Pavlína Berziová a šéfkuchař Pavel Kopička. Poslouchejte.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip