Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  S Madetou bez obtíží i při intoleranci

S Madetou bez obtíží i při intoleranci

18.10.2017 - redakce Babinet.cz

Dle posledních průzkumů trpí přibližně 20 procent obyvatel České republiky intolerancí laktózy, mléčného cukru skládajícího se z glukózy a galaktózy. Tito lidé nejsou schopni laktózu strávit, protože se jim nevytváří enzym laktáza. Nestrávená laktóza jim zůstává uvnitř trávicího traktu a může tak způsobovat břišní potíže. Doposud pro ně bylo nezbytným krokem vyřazení mléka a mléčných produktů z jídelníčku. To už ale naštěstí nemusí. Na trhu je dnes k dostání poměrně široká škála produktů se sníženým obsahem laktózy. Jedním z jejich výrobců je i jihočeská Madeta, která se výrobou mléčných produktů zabývá více než 110 let a jež do svého portfolia zařadila hned pět nových produktů vhodných pro lidi s intolerancí laktózy, ale i bez ní.

Jaké to jsou?

Jihočeský jogurt Nature laktóza 0,01 %, který má plnohodnotné složení, co se týče bílkovin a tuků, a neobsahuje škrob či jiná zahušťovadla, mléčnou bílkovinu ani konzervační látky. Pro milovníky jahod je připravena ochucená varianta Jihočeský Nature jahodový jogurt laktóza < 0,01 %.
Jihočeské pomazánkové tradiční laktóza < 0,01 %, jež se od poctivé receptury tradičního pomazánkového liší pouze obsahem laktózy.
Jihočeská zakysaná smetana laktóza < 0,01 %, která má stejné uplatnění jako klasická zakysaná smetana, je vhodná do salátů, omáček, polévek či k přípravě dezertů.
Jihočeský cottage bez příchuti laktóza < 0,01 % je pro nízký obsah tuku a díky vysokému obsahu snadno stravitelných bílkovin ideálním výrobkem racionální výživy.

Výroba produktů se sníženým obsahem laktózy není žádná alchymie. Všechny si zachovávají nezaměnitelnou mléčnou chuť a veškeré zdraví prospěšné látky. Jen je v jejich případě laktóza v průběhu výroby řízeně a šetrně rozložena na glukózu a galaktózu přidáním enzymu laktáza. Tím je obsah laktózy snížen na méně než 0,01 %.

Madeta nabízí také širokou škálu sýrů s obsahem laktózy nižším než 0,05 %. U nich dochází k rozkladu laktózy přirozeně a neřízeně v průběhu zrání.

Více informací najdete na www.madeta.cz/cz/vyrobky/laktoza-0-01.

Madeta, tak chutná mléko.

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip