Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Recepty s Chia semínky

Recepty s Chia semínky

18.10.2017 - redakce Babinet.cz

CHIA - drobné plody šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. Proto je spousta sportovců používá pro zlepšení dlouho trvajícího výkonu a dodání energie. Jejich zařazení do jídelníčku pozitivně ovlivňuje mozkovou a srdeční činnost.“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

Hlavní předností Chia semínek je schopnost navázat na sebe vodu. Dokážou zvětšit svůj objem až 12x. Díky tomu je tělo dostatečně hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. Chia navíc obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, tuky, Omega-3 mastné kyseliny (příznivě působí na kardiovaskulární systém), vlákninu, vápník a antioxidanty. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, se podílejí na udržování normoglikémie (stále hladiny cukru v krvi). Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. V jídelníčku se mohou objevit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce.

Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold, doporučuje chia semínka v množství 1-2 polévkové lžíce namočit do vody na 30-60 min, aby na sebe navázala dostatečné množství vody. Připravenou směs pak konzumovat před závodem nebo déle trvajícími tréninkovými jednotkami.

Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: střední

Počet porcí:  4

Suroviny:

350 g dýně muškátové

165 g cibule

250 ml zakysané smetany

sůl dle chuti

25 g chia semínek

1l zeleninového vývaru

10 ml slunečnicového oleje

Postup:

Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni povaříme asi 15 minut až do změknutí. Mezi tím nasypeme chia semínka do zakysané smetany a necháme nabobtnat. Jakmile je dýně změknutá, dochutíme solí, přidáme nabobtnaná chia semínka se zakysanou smetanou, krátce povaříme a můžeme podávat.

Doporučení šéfkuchaře: Pro výraznější chuť můžete do základu přidat chilli papričku.

Mixovaný špenátový nápoj s jarní cibulkou, chilli papričkou a chiou

Doba přípravy: 10 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny:

400 g listového špenátu

500 ml mléka

20 g jarní cibulky

sůl dle chuti

pepř dle chuti

1 ks čerstvé chilli papričky jalapenos

2 kávové lžičky chia semínek

Postup:

Do vysoké nádoby vložíme opláchnuté listy špenátu, zalejeme mlékem, přidáme chilli dle chuti a semínka Chia, vše řádně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a dozdobíme nasekanou jarní cibulkou, která nám koktejl krásně zjemní.

Recepty připravil David Brada, šéfkuchař společnosti LA Food.

Tuňáková pomazánka s chia tousty

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny:

280 g tuňák ve vlastní šťávě

100 g cibule

sůl dle chuti

1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy

pepř dle chuti

2 kávové lžičky chia semínek

140 g listového těsta

5 g hořčice plnotučné

Příprava:

Do misky si nakrájíme na jemno cibulku, přidáme tuňáka, dochutíme hořčicí, osolíme a zakápneme citrónem dle chuti. Do listového těsta vpracujeme chia semínka a nakrájíme na libovolný tvar, například na kolečka pomocí vykrajovátek. Potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Jakmile jsou tousty hotové, podáváme k tuňákové pomazánce a ozdobíme citrónem.

Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s chiou, quinou a chia tyčinkou

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí:  4

Suroviny:

400 g uzeného lososa
250 ml bílého jogurtu
125 g quinoy
125 g bulguru
150 g listového těsta
2 kávové lžičky chia semínek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy

Příprava:

V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Lžičku chia semínek zalijeme troškou vody a necháme nabobtnat. Následně přidáme do směsi bulguru a quinoy. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme připravenou směs. Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, vytvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Salát podáváme vychlazený.

Vaše názory

Další recepty

  • Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

    Vyzkoušejte recept na pohankové lívanečky. Pohanka obsahuje například významný rutin, který zlepšuje pružnost cév a jistě ho ocení lidé, kteří...

  • Valentýnské menu - gurmánské

    Dnes má me pro vás připraveno třetí ucelené menu ke dni sv. Valentýna (kdy použít se pochopitelně dají i při jiných příležitostech). Po ...

  • Kokosovo - ovocný raw dort

    Plánujete letos překvapit partnera na Valentýna něčím neobvyklým, co nadchne jeho chuťové buňky a navodí romantickou atmosféru? Přinášíme vám...

  • Valentýnské menu - sladké

    I dnes pok račujeme v přípravě dokonalého valentýnského menu. Po úvodním díle a včerejším nenáročném valentýnském menu dnes přichází na...

Náš tip