Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kyselica

Kyselica

4.10.2017 - redakce Babinet.cz

Všichni si všímáme, že dny se zkracují a slunečních paprsků ubývá. Přichází podzim. Také byste ho nejraději celý strávili doma pod peřinou s teplým šálkem v dlaních? Máme pro vás kuchařský tip, jak si užít toto roční období plní energie.

Kysané zelí je díky vysokému obsahu vitamínu C tou pravou obranou i první pomocí v jednom. Proto si uvařte Kyselicu!

  • 400 g kysané zelí
  • bobkový list
  • nové koření
  • 300 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • 100 g královské slaniny
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 100 g klobásy
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř

Do většího hrnce dejte zelí i  s nálevem, přidejte hrnek vody, bobkový list, nové koření a  dejte vařit. Ve druhém hrnci vařte v osolené vodě s kmínem brambory pokrájené na kostičky.

Slaninu i  cibuli pokrájejte na kostičky a  orestujte na másle. Po chvíli přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a  opečte ji z obou stran. Jakmile jsou brambory takřka vařené, ale stále ještě na skus, slijte je, ale vodu z nich si ponechte, a  přidejte je k zelí.

V mléce rozkvedlejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a  důkladně rozmíchejte. Přidejte klobásu, slaninu, cibulku, a  pokud je polévka příliš hustá, i  trochu vody z brambor. Nechte asi 10 minut probublávat a  před podáváním ještě dochuťte solí a  pepřem.

TIP:

Šťavnaté zelí Česká chuť pochází z úrodného srdce jižní Moravy a představuje skvělou přílohu k masu, perfektně se hodí do salátů, na přípravu pravé staročeské zelňačky či valašské kyselice. Právě hutné polévky jsou skvělou volbou, zahřejí a dodají spoustu potřebných živin. Produkty značky Česká chuť obsahují suroviny sklizené farmáři na českých polích. Najdete je nyní exkluzivně v prodejnách Albert.

Vaše názory

Další recepty

  • Recepty z kapra

    TŘEBOŇSKÝ BAŠTÝŘSKÝ KAPR Tradiční pečení ryby po mlynářsku, tedy ochucené, obalené v mouce a následně pečené v tuku patří nejenom u nás...

  • Vánoce s Mlékárnou Valašské Meziříčí

    Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné pro adventní čas a Vánoce. Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné...

  • Polévka z pečených rajčat a paprik

    Dnes si připravíme vynikající polévku podle Karolíny Kamberské Potřebujeme : 700 g pevných dobrých rajčat 3 masité červené papriky ...

  • Skořicové cukroví

    Máte rádi skořici? Já ano, vlastně si třeba takový jablkový štrůdl či žemlovku a mnoho dalších sladkých dobrot bez ní neumím vůbec představit....

Náš tip