Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kyselica

Kyselica

4.10.2017 - redakce Babinet.cz

Všichni si všímáme, že dny se zkracují a slunečních paprsků ubývá. Přichází podzim. Také byste ho nejraději celý strávili doma pod peřinou s teplým šálkem v dlaních? Máme pro vás kuchařský tip, jak si užít toto roční období plní energie.

Kysané zelí je díky vysokému obsahu vitamínu C tou pravou obranou i první pomocí v jednom. Proto si uvařte Kyselicu!

  • 400 g kysané zelí
  • bobkový list
  • nové koření
  • 300 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • 100 g královské slaniny
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 100 g klobásy
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř

Do většího hrnce dejte zelí i  s nálevem, přidejte hrnek vody, bobkový list, nové koření a  dejte vařit. Ve druhém hrnci vařte v osolené vodě s kmínem brambory pokrájené na kostičky.

Slaninu i  cibuli pokrájejte na kostičky a  orestujte na másle. Po chvíli přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a  opečte ji z obou stran. Jakmile jsou brambory takřka vařené, ale stále ještě na skus, slijte je, ale vodu z nich si ponechte, a  přidejte je k zelí.

V mléce rozkvedlejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a  důkladně rozmíchejte. Přidejte klobásu, slaninu, cibulku, a  pokud je polévka příliš hustá, i  trochu vody z brambor. Nechte asi 10 minut probublávat a  před podáváním ještě dochuťte solí a  pepřem.

TIP:

Šťavnaté zelí Česká chuť pochází z úrodného srdce jižní Moravy a představuje skvělou přílohu k masu, perfektně se hodí do salátů, na přípravu pravé staročeské zelňačky či valašské kyselice. Právě hutné polévky jsou skvělou volbou, zahřejí a dodají spoustu potřebných živin. Produkty značky Česká chuť obsahují suroviny sklizené farmáři na českých polích. Najdete je nyní exkluzivně v prodejnách Albert.

Vaše názory

Další recepty

  • Augustiniánský koktejl

    Chcete překvapit své hosty nebo se stát na chvíli barmanem? Nechte se inspirovat Augustiniánským koktejlem, který je snadný na přípravu, ...

  • Kde vznikly první hranolky?

    Ačkoliv hranolky slaví v současnosti velký úspěch zejména na americkém kontinentě, jejich domovinou je Evropa. Než se stala z obyčejného...

  • Domácí tymiánový chléb

    Upečte si domácí chléb – jde to i bez pekárny! Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete...

  • Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

    Suroviny pro 4 osoby na steaky 4 snítky rozmarýnu 1 svazek tymiánu 2 lžičky hrubě drceného pepře 2 lžíce olivového...

Náš tip