Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Plněné pirožky

Plněné pirožky

10.9.2017 - AndreaP.

Tímto receptem zcela jistě oslníte při různých oslavách, neb se jedná o skvělé pohoštění. Nenechte se odradit trošku složitější přípravou těsta, však všechno se musí zkusit jednou poprvé. Výsledek za to pak ale stojí.

Potřebujeme :

Těsto:

  • 600 g mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g másla
  • hrst hladké mouky
  • tuk na plech
  • 1 vejce na pomazání

Náplň:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 velká lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1 malá cibule
  • 1/2 šálku vařené rýže

 

Příprava nádivky: na sádle osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, sypkou rýži, osolíme, opepříme a promícháme.

Příprava těsta: připravíme kynuté těsto s kváskem nebo bez kvásku. Použijeme-li kvásek, rozpustíme droždí ve vodě a přisypeme polovinu mouky. Kvásek dáme na teplo asi na 5 minut. Pak přidáme cukr a 50 g rozpuštěného másla, vejce, sůl, promícháme, přisypeme zbytek mouky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout v teple asi 2 hodiny. Pak znovu prohněteme a dáme podruhé vykynout.

Těsto ochladíme a rozválíme na 3/4 cm silné ve tvaru čtverce. Do 120 g másla vpracujeme hrstku hladké mouky a uděláme menší čtverce. Na těsto položíme tukový čtverec na koso, okraje přehneme jako obálku a vyválíme. To opakujeme čtyřikrát. Těsto musí být chladné, aby tuk nevytékal a zůstal tuhý. Není-li tomu tak, raději těsto dáme vychladit a pak pokračujeme.

Plát nakrájíme na čtverce 7x7 cm, na střed čtverečku položíme nádivku a spojíme dva protilehlé rohy tak, aby vznikl trojúhelníkový pirožek. Nádivka nemusí být zcela zakryta.

Hotové pirožky klademe na plech vymazaný tukem a necháme je kynout. Před pečením pomažeme povrch pirožků vejci a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Mandlová roláda s náplní Nutella®

    Máme tu recept pro milovníky mandlí. Vyzkoušejte Nutella roládu, která múže být i novinkou - sladkou tečkou na štědrovečerním stole. Na 15...

  • Tvarohové placičky

    Ingredience: 500 g tvarohu 1 velké vejce 3 plné lžíce polohrubé mouky 1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla Sůl ...

  • Vepřové plátky s jablečným zelím na víně

    Jablka jsou lehce k dostání na trhu celoročně, ale přesto k podzimu patří tak nějak nejvíce. Pojďme si tedy (nejen)  z nich připravit lahodné...

  • Tuňákové ragú

    Tuňák je český rodový název pro několik druhů makrelovitých ryb . Nejznámější pak je tuňák obecný. Potřebujeme : 600 g tuňáka...

Náš tip