Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Americká rajská omáčka

Americká rajská omáčka

30.8.2017 - AndreaP.

Rajčatová omáčka, neboli rajská, má své příznivce i odpůrce. My si dneska ukážeme, jak takovou omáčku připravíme po americku.

 

Potřebujeme :

  • 8 až 10 rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 karotka
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého estragonu
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce petrželky
  • 2 bobkové listy
  • 1 sklenička bílého vína
  • 2 lžíce koňaku
  • špetka chilli koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce smetany
  • sůl
  • cukr
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou karotku a cibuli. Osmažíme 3 minuty, přidáme nakrájená rajčata, víno, nasekané listy estragonu, tymiánu, petrželky, bobkový list, koňak, chilli a přilijeme hrnek vývaru nebo vody. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až omáčka zahoustne.
Pak ji protlačíme přes síto tak, aby zbylo co nejméně zbytků. Přidáme do ní rajský protlak a smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme a podle chuti osladíme a osolíme.

Podáváme k opečeným kotletám nebo rybám spolu s rýží nebo těstovinami.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip