Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  5 tipů na skvělé bylinky pro kuchyňské použití

5 tipů na skvělé bylinky pro kuchyňské použití

15.8.2017 - redakce Babinet.cz

Pěstování bylinek v domácnosti je poměrně oblíbené. Není se čemu divit, jelikož bylinky by měly mít místo na každém záhonku, který je věnován tomuto typu rostlin. Nepatří do interiéru. V kuchyni nebo jiném pokoji se jim dařit stoprocentně dlouhodobě nebude. Pokud s bylinkami jako takovými začínáte, je vhodné vsadit na některé, jež porostou bez jakékoli přehnané péče. My vám dáme v následujících řádcích tipy na celkem 5 nejznámějších bylinek, jež tradičně lidé pěstují na svých zahrádkách.

Aromatická bazalka provoní celou kuchyni

Mezi velmi oblíbené bylinky především v italské kuchyni patří bazalka. Jedná se o bylinku, které mnohdy najdeme v bytech. Lidé si ji kupují a určitý čas jim v truhlíku vydrží. Na zahradě dokáže vydržet i celou sezonu, přičemž je třeba dát pozor na slimáky, kteří ji také milují. Často jde vcelku rychle na slunném místě do květu. V kuchyni je bazalka vynikající v kombinaci s čerstvými rajčaty a také s mozzarelou. Pokud chcete mít originální italskou pizzu nebo těstoviny, neměla by na talíři chybět.

Majoránka - bylinka našich babiček

Již naše babičky věděly, že vynikající volbou pro kořenění většiny pokrmů je majoránka. Jedná se o bylinku, která roste vcelku dlouho, nicméně v našich podmínkách se jí daří poměrně slušně. Zapotřebí je pouze pravidelné zastřihávání keříku majoránky cca 3 cm nad zemí. V kuchyni je výborná jak čerstvá, tak i sušená. Zeleninové saláty, polévky anebo jiná jídla dochutí perfektně. Ostatně dovedete si bez ní představit tradiční bramborák?

Dobromysl nejen na italskou kuchyni

Pizza bez oregána nechutná stoprocentně tak, jak by měla. Ano, i dobromysl, jak je toto koření označováno, patří do kuchyně. Nejedná se o nijak vysokou bylinku a svým vzhledem připomíná právě majoránku. Chuťově a i po čichu je ale zcela jiné. K pěstování postačí lehká půda a dostatek zálivky. Mimo kuchyňského užití působí také jako přírodní antidepresivum a podporuje trávení.

Máta nejen na mojito

Máte je poměrně výraznou bylinkou, bez které se neobejde nejen mojito, ale třeba i čerstvá pramenitá voda určená pro přímý konzum. Máta dokáže bez problémů na záhonu vydržet klidně ni několik let. Má velmi silný kořenový systém, který se hodně rozrůstá a celá rostlina je schopna zamořit i větší kus zahrady. Působí skvěle proti nachlazení a kašli.

Na maso jedině tymián

Milujete grilované maso, a to jak třeba vepřové, tak i kuřecí nebo rybí? Pak v kuchyni nezapomínejte na tymián. Nenápadná bylinka se pěstuje ze semínek a miluje sluníčko. Nedaří se mu v místech se silným větrem. Nemusí i příliš mokrou půdu. Výborně ochutí i luštěniny anebo polévky.

Pokud byste chtěli právě tymián koupit třeba již předpěstovaný, není to problém. Se slevovým kuponem z Buykers.com ještě navíc ušetříte.

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip