Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Rozmarýnové sušenky

Rozmarýnové sušenky

13.8.2017 - AndreaP.

Malá rozmarýnová sluníčka se bez okolků připojí k vaší odpolední kávě a nebo se stanou nepostradatelným doplňkem čaje o páté. Nevěříte?

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je, jak byste se dozvěděli ve středověku, skvělým prostředkem k zahánění zlých duchů, ale hlavně lečivá rostlina a specificky aromatické koření. Podporuje chuť k jídlu a trávení, působí pozitivně na psychiku a tělo a výborně se hodí do pomerančem provoněných sušenek :-)

  • Rozmarýnové sušenky
  • 50 g změklého másla, 4 lžíce moučkového cukru, kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 4 lžíce citronové šťávy, 1 větší vejce, 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu, 180 až 200 g hladké mouky, případně ještě moučkový cukr


    Máslo utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme kůru a šťávu, žloutek a ušleháme. Vmícháme posekaný rozmarýn a promícháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a stále promícháváme. Vytvoříme kompaktní tuhé těsto, které se ale nesmí drolit. Vytvarujeme kouličku, zabalíme do igelitu a necháme v chladu odležet 30 minut. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. A plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku a vykrajujeme sušenky o průměru 6 cm. Sušenky dáme na plech, potřeme vyšlehaným bílkem, případně ještě pocukrujeme moučkovým cukrem a pečeme asi 15 minut.  Pokud použijete menší tvořítko a vykrájíte drobnější sušenky, nezapomeňte zkrátit i dobu pečení! Na sušenky o průměru asi 3 cm stačí 10-11 minut. Pro zpestření můžete do těsta zamíchat 40 g kandované pomerančové kůry, jako jsme to zkusili my. V tom případě budete potřebovat o něco méně mouky a sušenky budou také o něco sladší.

     

    Upozornění: v malých dávkách, jako koření, nepředstavuje rozmarýn riziko. V množstvím větším není vhodný pro těhotné a kojící ženy - mohlo by dojít k vážnému ohrožení dítěte. U lidí trpících epilepsií může rozmarýn vyvolat nebo zhoršit epileptický záchvat. Opatrnosti je třeba také při užívání u dětí a u osob trpících vysokým krevním tlakem. V těchto případech je vždy na místě konzultace s lékařem.

    Vaše názory

    Další recepty

    Náš tip