Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Japonky netloustnou a dožívají se vysokého věku. Jaký je jejich životní styl?

Japonky netloustnou a dožívají se vysokého věku. Jaký je jejich životní styl?

4.8.2017 - redakce Babinet.cz

Věděli jste, že průměrná délka života japonských žen je 84 let? To je důvod, proč posledních 25 let drží rekord nejdéle žijících žen na světě. Nejen, že žijí nejdéle, ale také vypadají stále mladistvě. V tomto článku se s vámi podělíme o tajemství dlouhověkosti a věčného mládí, abyste jej mohli také využít.

Japonská spisovatelka Naomi Moriyama zkoumala svět japonské kuchyně své matky a nabízí odpovědi na dlouhý a zdravý život ve své knize Japonské ženy nestárnou a netloustnou. Podle autorky obsahuje tradiční japonská kuchyně potraviny, které brání nárůstu hmotnosti a stárnutí. Tyto potraviny, jako jsou ryby, mořské řasy, ovoce, sója, rýže, zelenina a zelený čaj, všechny obsahují látky proti stárnutí a jsou-li skutečně konzumovány pravidelně denně, významně přispívají ke zdravému úbytku hmotnosti a udržení váhy.

Japonci si tradiční domácí vařené jídlo, sestávající z grilovaných ryb, misky rýže, vařené zeleniny, polévky, zeleného čaje a ovoce opravdu vychutnávají. Jsou také pravděpodobně největšími konzumenty ryb na světě. Připisuje se jim téměř 10% veškeré spotřeby ryb na světě. To je poněkud překvapující ve světle skutečnosti, že představují pouze 2% světové populace.

Ve své knize také spisovatelka poukazuje na to, že děti jsou již od dětství seznamovány se základy zdravého stravování; to znamená jíst pomalu a vychutnávat konzumované potraviny. Existují i jiná pravidla chování u jídelního stolu - například doplňování misky v průběhu jídla, nebo nabírání obrovských porcí, není povoleno. Také se každé jídlo podává odděleně.

Dobrou zprávou pro všechny, kteří by japonskou kuchyni chtěli vyzkoušet je, že je poměrně jednoduchá - příprava jídla je pomalá a zachovává zdravý obsah suroviny na rozdíl od obvyklých způsobů vaření, představujících krátké grilování, nebo vaření v páře. Navíc japonci jedí rýži jako přílohu ke každému jídlu - ta také slouží jako náhrada za chléb. To je v podstatě jeden z rozhodujících rozdílů mezi východními a západními stravovacími návyky.

V Japonsku je snídaně nejdůležitějším jídlem dne a obvykle se skládá z množství jídel a nápojů, včetně zeleného čaje, dušené rýže, polévky, tofu, mladého česneku, mořských řas, omelety nebo kusu ryb.
Japonci zřídkakdy jedí sladké potraviny. Když už jsou podávány, volí vždy jen malé porce. Mnozí si myslí, že japonské ženy nemají rády čokoládu, sušenky, zmrzlinu nebo koláče, ale pravdou je, že znají negativní dlouhodobé důsledky těchto potravin na celkové zdraví.

Jak Moriyama uvádí v závěru knihy, cvičení je součástí každodenní rutiny v Japonsku, kde pro udržení zdravého životního stylu vybudovali celou kulturu cyklistiky a pěší turistiky.

zdroj: www.naturalcuresbook.net

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Trápí vás inkontinence při sexu? Začněte to ihned řešit!

  • Značkové parfémy a kosmetika, 5 prodejen v ČR, skladem přes 375 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Masáž prostaty jako prevence proti rakovině i příjemný zážitek!