Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Kouzlíme v kuchyni s rajčaty

Kouzlíme v kuchyni s rajčaty

1.8.2017 - redakce Babinet.cz

Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijme proto nyní voňavá a čerstvá rajčata, kterými se to na zahrádkách, balkonech a v obchodech jenom hemží. Pokud si je kupujete, navštivte raději vašeho oblíbeného dodavatele, nebo si vybírejte ta, která mají některou ze značek kvality (např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ či Ekologická produkce). Jejich poctivou péči ocení nejen váš organismus (díky vyššímu obsahu vitamínů aj.), ale i vaše chuťové pohárky. Vše důležité o rajčatech najdete na www.akademiekvality.cz. Jak ovšem můžete rajčata využít? Inspirujte se našimi jednoduchými recepty.

Přečtěte si také: Rajčata – na co si dát pozor při jejich nákupu a další záludnosti

POLÉVKA Z ČERSTVÝCH RAJČAT

Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.

Ingredience:

  • 1500 g rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • Lžíce olivového oleje
  • Svazek čerstvé bazalky
  • Zakysaná smetana
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
  4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
  5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
  6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

DOMÁCÍ KEČUP

Máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte, co s nimi? Nemusíte se přemáhat a snažit se je všechny sníst. Můžete si z nich totiž vyrobit domácí kečup, který oceníte třeba i během zimy.

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 70 g cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • Špetka skořice

Postup:

  1. 1. Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
  2. 2. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.
  3. 3. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.
  4. 4. Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.
  5. 5. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.
  6. 6. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.

BRUSCHETTA S RAJČATY

V jednoduchosti je síla, což potvrzuje také následující recept – křupavá bruschetta s rajčaty provoněná bazalkou a česnekem. Ačkoliv se zde rajčata zapékají, nepodceňujte jejich chuť. Ta nejlepší jsou buď ze zahrádky, nebo oceněná značkami kvality (např. Klasou).

Ingredience na 4 porce:

  • 4 silné plátky bílého chleba
  • 4 velká rajčata
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Snítka bazalky
  • 1 stroužek česneku

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.
  3. Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.
  4. Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.
  5. Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.

RAJČATA PLNĚNÁ KUS-KUSEM

(2 porce)

Nedáte dopustit na kombinaci čerstvě zeleniny s těstovinami? Pak si tento nenáročný, zdravý a zároveň chuťově vyvážený pokrm jednoznačně zamilujete. Určitě ho ocení i vaše návštěva.

Ingredience:

  • 4 velká rajčata
  • ½ hrnku kuskusu
  • 1 hrnek (250 ml) vývaru
  • 1 jarní cibulka (zelená část)
  • 1 stroužek česneku
  • Snítka hladkolisté petrželky
  • 60 g balkánského sýra
  • Špetka mletého římského kmínu
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.
  2. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.
  3. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.
  4. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.
  5. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.

OSVĚŽUJÍCÍ RAJČATOVÝ SALÁT S MÁTOU

Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto geniálním a prostým receptem.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 500 g rajčat
  • 2ks červené cibule
  • 1 svazek máty – větší množství
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.
  2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
  3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

  • Čokoládový průšvih

    O víkendu jsem dočetla knihu Petry Hülsmannové Čokoládový průšvih. Nebudu prozrazovat o čem kniha jako taková je, vyzdvihnu jen její název,...

  • Domácí houskové knedlíky v hrníčkách

    Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Zhruba od 17. století...

  • Bramborový guláš se zeleninou

    Bramborový guláš (buřtguláš) je druh guláše, který se vyrábí z uzeniny a brambor. Oblíbený je zejména u dětí. My si dnes ale vyzkoušíme...

  • Lipové bonbóny porazí kašel a nachlazení

    Ať se podíváme nalevo či napravo, všude vídíme nachlazené, nemocné lidi. Ano, chřipková epidemie se stále nemá na ústupu. A tak nezbývá, než se...

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 4 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.