Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Frappé

Frappé

27.7.2017 - AndreaP.

Hledáte dokonalé osvěžení? Pátrejte po inspiraci ve Středomoří. Právě v tamních kuchyních totiž najdete lahodné osvěžující triky, které se i u nás stávají díky stoupajícím stupínkům středoevropského teploměru nezbytností. Komu se letos podařilo zajet do Řecka, jistě nevynechal příležitost potěšit se místním neodolatelným frappé. Vězte, že vyrobit si doma frappé přinejmenším stejně lahodné, jako v místní řecké kavárně není velký problém. Víme, jak na to! Pro domácí přípravu frappé budete potřebovat:

  • rozpustnou kávu, vychlazenou pramenitou vodu, cukr - nejlépe moučkový a nebo taky žádný :), kostky ledu a případně nějaké to mléko, opět řádně vychlazené.
  • Frappé nejlépe vyšleháte speciálním šlehačem, který je k dostání v obchodech s kuchyňským zbožím. Nemáte-li šlehač, frappé jednoduše "natřepete" také v šejkru či v obdobné nádobě.

    Jak na to?

  • Do vysoké sklenice dejte 2 lžičky rozpustné kávy (Řekové zásadně používají Nescafé), zalijte trochou vychlazené vody (asi do 1/3 výšky skleničky) a přidejte cukr dle chuti. Cukr můžete vynechat úplně, optimální je ale přidat 1 lžičku. Zapněte šlehač a šlehejte. Podle výkonu vašeho šlehače se dřív nebo později vytvoří hustá pěna. Pak případně frappé dolijte vychlazeným mlékem, které můžete před dolitím též mírně našlehat. Přidejte kostky ledu, brčko a.. konzumujte.
  • Použijete-li šejkr, vložte do něj všechny igredience (včetně mléka) a místo šlehání prostě protřepejte. Pěna nebude tak hustá, ale dobré frappé vyrobíte. Kávu nepijete? Zkuste bezkofeinovou variantu. Z bezkofeinové kávy vytvoříte skvělé frappé stejně jako z kofeinové!

    Vaše názory

    Další recepty

    • Jednoduchá švestková povidla

      Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

    • Grilované meruňky s vanilkovým přelivem

      Ještě stále nekončí grilovací sezóna, kdy obzláště horké počasí k tomuto přímo vybízí. Dnes ale nebudeme grilovat ani maso, ryby, klobásky či...

    • Neodolatelný čokoládový dort

      Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější "sladkost" na světě. A my si dneska uděláme z této dobroty dort. Potřebujeme : 200 g kvalitní...

    • Houbománie vítězí

      Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

    Náš tip