Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Tipy pro příjemně strávené léto

Tipy pro příjemně strávené léto

28.6.2017 - redakce Babinet.cz

K létu neodmyslitelně patří krásné počasí, dovolená, ale také dobré jídlo a nezapomenutelné gastronomické zážitky. Jaké návyky si osvojit, abyste blížící se léto a s ním spojené dobroty skutečně příjemně strávili?

Vychutnejte si každé sousto

V létě jsou nejdelší dny, které přímo svádí k tomu posedět při obědě nebo při večeři s přáteli. Využijte je k tomu, že se konečně na chvíli zastavíte a najíte se v dobré společnosti a v klidu. Dobře známou výhodou pomalejší konzumace je, že sníte méně jídla. Naopak po jídle snědeném ve spěchu může následovat tzv. pálení žáhy, nadýmání či plynatost – tedy nic, po čem bychom toužili. Skvělou příležitostí pro dlouhý oběd nebo večeři není jen dovolená, ale také grilování, které k létu neodmyslitelně patří. Jednotlivé chody se na grilu navíc připravují postupně, takže si mezi nimi můžete dopřát přestávky a vychutnat si nejen každé sousto, ale i čas strávený s přáteli. Pokud potřebujete podpořit své zažívání, můžete po grilování vyzkoušet například tekutý doplněk stravy Floradix Gallexier®, který obsahuje hořké byliny pro lepší trávení a zažívání.

Rozšiřte si obzory, jídelníček…

Další výhodou je, že skvělá marináda a grilování často prospějí i lehčím jídlům, která pro některé z nás nejsou v běžnější úpravě chuťově tak atraktivní. Může jít například o různé druhy zeleniny, od lilku a cuket až po rajčata a papriky, nebo o ryby. Proto neváhejte a vyzkoušejte nové pokrmy, které mohou obohatit váš jídelníček. Inspirací samozřejmě mohou být i gurmánské zážitky z dovolených daleko za hranicemi všedních dní. Zažívání můžete podpořit i bylinkami, které zvolíte k dochucení.  „K lepšímu trávení přispívají například kmín, bazalka, oregano, fenykl, anýz, kurkuma či zázvor,“ radí Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu.

… i chutě

Sladkých lákadel je v létě všude plno. Nezapomínejte ale i na hořkou chuť, které se většina z nás spíše vyhýbá. Jenže je to právě hořká chuť, která stimuluje žaludek, játra, žlučník a slinivku břišní k tomu, aby začaly vylučovat důležité trávicí složky (například žluč a žaludeční šťávy). Inspirujte se v přírodě, v níž v létě trávíte více času, a zažívání podpořte hořkými bylinkami. Obsahují tzv. hořčiny zlepšující trávení například tím, že dráždí chuťové receptory na jazyku, čímž reflexně vyvolávají vylučování slin. Při styku se sliznicí žaludku pak přispívají k produkci žaludečních šťáv potřebných pro zdravé trávení. K těmto bylinám patří například hořec, fenykl či vachta trojlistá. Mezi tradiční byliny, které přispívají k lepšímu trávení, patří také pampeliška a zázvor. Méně známé pak jsou například kurkuma, kardamon či artyčok. Zdravé a pro naše tělo užitečné hořké byliny, které podpoří zažívání, si můžete dopřát v podobě tekutého doplňku stravy Floradix Gallexier®, který zároveň přispívá ke zmírnění pocitu plnosti.

 

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip