Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Koláč ze zakysané smetany a rajčat

29.6.2017 - redakce Babinet.cz

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

Ingredience na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky bílého octa
  • 2 lžíce ledové vody
  • Sůl, pepř, tymián

Ingredience na náplň:

  • 4 vejce
  • Zakysaná smetana (250 ml)
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Strouhaný tvrdý sýr
  • 4 rajčata
  • Snítka bazalky
  • sůl, pepř

Postup

1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.

2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.

3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.

4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).

5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut

6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.

7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.

8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

 

Vaše názory

Další recepty

  • Mandlová roláda s náplní Nutella®

    Máme tu recept pro milovníky mandlí. Vyzkoušejte Nutella roládu, která může být i novinkou - sladkou tečkou na štědrovečerním stole. Na 15...

  • Tvarohové placičky

    Ingredience: 500 g tvarohu 1 velké vejce 3 plné lžíce polohrubé mouky 1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla Sůl ...

  • Vepřové plátky s jablečným zelím na víně

    Jablka jsou lehce k dostání na trhu celoročně, ale přesto k podzimu patří tak nějak nejvíce. Pojďme si tedy (nejen)  z nich připravit lahodné...

  • Tuňákové ragú

    Tuňák je český rodový název pro několik druhů makrelovitých ryb . Nejznámější pak je tuňák obecný. Potřebujeme : 600 g tuňáka...

Náš tip