Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Špenátový koláč

Špenátový koláč

22.6.2017 - redakce Babinet.cz

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce. .

Ingredience na těsto:

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 6 g soli
  • 1 vejce
  • 60 ml studené vody

Ingredience na náplň:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany 33%
  • 6 vajec
  • sůl a pepř
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 70 g sýru Gran Moravia

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
  2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
  3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
  4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
  5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
  6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
  7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.

Další zajímavé inspirace najdete na www.akademiekvality.cz

Vaše názory

Další recepty

  • Mandlová roláda s náplní Nutella®

    Máme tu recept pro milovníky mandlí. Vyzkoušejte Nutella roládu, která může být i novinkou - sladkou tečkou na štědrovečerním stole. Na 15...

  • Tvarohové placičky

    Ingredience: 500 g tvarohu 1 velké vejce 3 plné lžíce polohrubé mouky 1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla Sůl ...

  • Vepřové plátky s jablečným zelím na víně

    Jablka jsou lehce k dostání na trhu celoročně, ale přesto k podzimu patří tak nějak nejvíce. Pojďme si tedy (nejen)  z nich připravit lahodné...

  • Tuňákové ragú

    Tuňák je český rodový název pro několik druhů makrelovitých ryb . Nejznámější pak je tuňák obecný. Potřebujeme : 600 g tuňáka...

Náš tip