Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Hovězí pečeně s vinnou omáčkou

Hovězí pečeně s vinnou omáčkou

16.6.2017 - redakce Babinet.cz

Nepodléháte módním trendům a oceníte kvalitní a tradiční pokrm? Není nad dobrou omáčku! Vyzkoušejte recept z hovězího masa. Dobrou chuť!

Ingredience:

600 g hovězího zadního masa
40 g slaniny
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce slunečnicového oleje
2 mrkve
1 petržel
⅓ celeru
1 malá cibule
divoké koření (bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření)
2 lžičky krupicového cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
½ citronu
1 lžíce červeného vinného octa
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce brusinkového kompotu nebo rybízové zavařeniny
200 ml červeného vína
bramborová kaše k podávání

Příprava

Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou nakrájenou na proužky. Kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky a cibuli nahrubo. Zeleninu spolu s cibulí a kořením opékejte asi 5 až 10 minut na másle s olejem v hrnci se silným dnem vhodným do trouby. Ke směsi přisypte cukr a opečte na ní maso ze všech stran tak, aby se „zatáhlo“. Podlijte maso 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron pokrájený na plátky a vinný ocet. Hrnec přiklopte a maso pečte v troubě na 180 °C zhruba 1,5 hodiny doměkka. Občas ho obraťte a přelijte šťávou. Poté maso vyjměte a šťávu přiveďte na sporáku k varu. Vyduste ji a zaprašte moukou. Chvíli míchejte a pak přilijte 500 ml vody a červené víno, vše promíchejte a vařte ještě 20 minut. Občas zamíchejte. Do omáčky přidejte brusinky nebo rybízovou zavařeninu zředěnou troškou vlažné vody a za občasného míchání ještě povařte. Poté proceďte omáčku přes cedník. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.

Další báječné recepty naleznete na www.krasno.cz/recepty/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz