Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Hovězí pečeně s vinnou omáčkou

Hovězí pečeně s vinnou omáčkou

16.6.2017 - redakce Babinet.cz

Nepodléháte módním trendům a oceníte kvalitní a tradiční pokrm? Není nad dobrou omáčku! Vyzkoušejte recept z hovězího masa. Dobrou chuť!

Ingredience:

600 g hovězího zadního masa
40 g slaniny
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce slunečnicového oleje
2 mrkve
1 petržel
⅓ celeru
1 malá cibule
divoké koření (bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření)
2 lžičky krupicového cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
½ citronu
1 lžíce červeného vinného octa
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce brusinkového kompotu nebo rybízové zavařeniny
200 ml červeného vína
bramborová kaše k podávání

Příprava

Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou nakrájenou na proužky. Kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky a cibuli nahrubo. Zeleninu spolu s cibulí a kořením opékejte asi 5 až 10 minut na másle s olejem v hrnci se silným dnem vhodným do trouby. Ke směsi přisypte cukr a opečte na ní maso ze všech stran tak, aby se „zatáhlo“. Podlijte maso 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron pokrájený na plátky a vinný ocet. Hrnec přiklopte a maso pečte v troubě na 180 °C zhruba 1,5 hodiny doměkka. Občas ho obraťte a přelijte šťávou. Poté maso vyjměte a šťávu přiveďte na sporáku k varu. Vyduste ji a zaprašte moukou. Chvíli míchejte a pak přilijte 500 ml vody a červené víno, vše promíchejte a vařte ještě 20 minut. Občas zamíchejte. Do omáčky přidejte brusinky nebo rybízovou zavařeninu zředěnou troškou vlažné vody a za občasného míchání ještě povařte. Poté proceďte omáčku přes cedník. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.

Další báječné recepty naleznete na www.krasno.cz/recepty/

Vaše názory

Další recepty

  • Recepty s Chia semínky

    CHIA - drobné plody šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k...

  • Kapr s medovým přelivem

    O tom, že ryby patří na stůl nejen o Vánocích, již každý ví. A protože receptů není nikdy dost, přinášíme jeden velmi jednoduchý na najčastější...

  • Celozrnná žemlovka

    Žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do oslazeného mléka,...

  • Medovo-karamelový koláč s tvarohem

    Přinášíme vám recept na moučník, neb již zítra zde máme konec pracovního týdne (navíc pátek třináctého), tak hned dvojí důvod, proč si něco...

Náš tip
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Řešíte problémy s močením? Vyzkoušejte sedací koupele!

  • Značkové parfémy a kosmetika, 5 prodejen v ČR, skladem přes 375 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz