Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Jak na opékání? Základem je kvalitní špekáček a trpělivost

Jak na opékání? Základem je kvalitní špekáček a trpělivost

10.6.2017 - redakce Babinet.cz

Oheň plápolá, pivo se chladí, kytary jsou naladěné. Je čas přistoupit k tomu nejdůležitějšímu – k opékání špekáčků. Připravte si pruty a ostré nože a vyzbrojte se trpělivostí. Nic se nesmí uspěchat.

Zářezy veďte do kříže

Základem úspěchu je samozřejmě kvalitní uzenina, třeba nejlepší špekáčky z produkce Krásno. Jak postupovat při opékání, aby byl kulinářský zážitek pod širým nebem co nejlepší? Důležitá je správná úprava uzeniny. Osvědčenou metodou je křížový zářez z obou stran zhruba do jedné třetiny špekáčku. Stačí opravdu jen dva řezy, více řezů by na konci uzeniny vytvořilo tenké špičky, které by nad ohněm snadno zuhelnatěly. Zářezy neveďte příliš hluboko, abyste neporušili střed špekáčku, který následně propíchnete prutem.

Vyhněte se přímému ohni

Zuhelnatělý na povrchu, studený uvnitř. Tak dopadne špekáček netrpělivého opékače. Aby byl špekáček dobře propečený, je třeba jej nejprve prohřát ve větší vzdálenosti od plamenů a počkat, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak přibližte špekáček asi na deset centimetrů k ohni a za stálého otáčení jej opékejte dozlatova. Udržujte prut se špekáčkem v horkém vzduchu, který stoupá z ohně. Nikdy nenechávejte uzeninu klesnout přímo do plamenů.

Nebaví děti klasika? Udělejte jim chobotnici nebo ježka

Zářez do kříže je sázka na jistotu, občas ale můžete popustit uzdu fantazii. Připravte dětem špekáčková zvířátka.

Špekáček jako pavouk s dlouhýma nohama: Špekáček napíchněte na prut a nakrojte oba konce do kříže, zakrojte však velmi hluboko, až téměř k prutu. Nad ohněm se od pavoučího tělíčka oddělí osm dlouhých nohou.

Špekáček jako ježatý ježek: Hřbet špekáčku nařízněte do diagonální šachovnice. Čím bude vzor hustší, tím bude ježek ježatější. Zaoblené konce špekáčku můžete nechat nenakrojené nebo je nakrojte do mělkého kříže.

Špekáček jako záludná chobotnice: Špekáček překrojte na půl, na straně řezu jej nařízněte třikrát (do hvězdice) do hloubky asi dvou třetin. Tímto způsobem vznikne během opékání šest chapadel. Aby se vám chapadla více zakroutila, přidejte na jejich vnitřní straně ještě pár mělkých zářezů. Špekáček poté napíchněte na prut až k zaoblenému konci – hlavičce chobotnice. Z jednoho špekáčku získáte dvě chobotničky.

Zdroj: Další praktické rady naleznete na www.krasnosvet.cz

 

Vaše názory

Další recepty

  • Jednoduché a rychlé plněné papriky

    Několik paprikových lusků Mleté maso Rýže může být předvařená Vejce Cibule pokrájená na drobné kousky Česnek, sůl,...

  • Caesar salát s kuřecím masem

    4 ks kuřecích prsou (po 120 g) sůl 6 lžic slunečnicového oleje 2 hlávky římského salátu (nebo ledového salátu) 6 lžic...

  • Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

    Vyzkoušejte recept na pohankové lívanečky. Pohanka obsahuje například významný rutin, který zlepšuje pružnost cév a jistě ho ocení lidé, kteří...

  • Valentýnské menu - gurmánské

    Dnes má me pro vás připraveno třetí ucelené menu ke dni sv. Valentýna (kdy použít se pochopitelně dají i při jiných příležitostech). Po ...

Náš tip