Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Králičí paštika

Králičí paštika

26.5.2017 - AndreaP.

Paštika je roztíratelná masová pasta. Jedná se o tepelně zpracovaný uzenářský výrobek, zhotovený z jemně základní směsi, do které mohou být přimíchány hrubší kousky zvýrazňující chuť (například hrubší jádra masa, špeku, hub, lanýžů či ořechů nebo mandlí).

Základní směs se homogenizuje mletím nebo kutrováním nahladko. Bývá tvořena tučnějším druhem masa a často i játry, zajišťujícími směsi rovnoměrné spojení při tepelné úpravě. Základní směs se ochucuje kořením (sůl, pepř, muškátový oříšek, specifická dochucovadla), u dražších paštik se doplňuje malé množství aromatického alkoholu (typicky koňak nebo jalovcová pálenka). Kořenění se volí výraznější, neboť paštiky se servírují studené a neměly by mít mdlou chuť. Hotová směs se vkládá do forem, někdy vyložených atraktivním obalem (plátky suchých druhů šunky či uzeného, plátky slaniny apod.) a mírně se zhutní pro vyloučení bublin. Paštika se prováří při teplotách těsně pod 100 °C do plného prohřátí celého objemu. Hmota přitom houstne a vyrovnává se chuť jednotlivých složek. Některé druhy paštik přitom želírují – želatinový obal se ponechává.

Domácí výroba paštiky je rozšířena hlavně na vesnicích při zabíjačce. Základní suroviny jsou plec a játra. Důležitější jsou však především rodinné speciality: Pečené maso s výpekem, dozlatova usmažená cibulka, speciální koření podle starých rodinných receptů aj.

A my si dneska spolu připravíme králičí paštiku :

  • 1 králičí předek
  • 300 g tučnějšího vepřového masa
  • 1 králičí játra
  • 1 cibule
  • 1-2 vejce
  • 1 lžíce koňaku
  • 2 lžičky paštikového koření
  • 150 g slaniny
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl

Králičí předek a vepřové maso uvaříme v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem doměkka. Měkké maso vykostíme a dvakrát umeleme spolu se syrovými játry a cibulí.

Přidáme rozšlehaná vejce, koňak a kořenící směs, osolíme a dobře promícháme. Paštiku vložíme do formy na srnčí hřbet vyložené tenkými plátky slaniny, uzavřeme alobalem a asi 1 hodinu pečeme.

Podáváme buď teplé s brambory nebo vychladlé servírované s plátky chleba.

(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

    Vyzkoušejte recept na pohankové lívanečky. Pohanka obsahuje například významný rutin, který zlepšuje pružnost cév a jistě ho ocení lidé, kteří...

  • Valentýnské menu - gurmánské

    Dnes má me pro vás připraveno třetí ucelené menu ke dni sv. Valentýna (kdy použít se pochopitelně dají i při jiných příležitostech). Po ...

  • Kokosovo - ovocný raw dort

    Plánujete letos překvapit partnera na Valentýna něčím neobvyklým, co nadchne jeho chuťové buňky a navodí romantickou atmosféru? Přinášíme vám...

  • Valentýnské menu - sladké

    I dnes pok račujeme v přípravě dokonalého valentýnského menu. Po úvodním díle a včerejším nenáročném valentýnském menu dnes přichází na...

Náš tip