Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Králičí paštika

Králičí paštika

26.5.2017 - AndreaP.

Paštika je roztíratelná masová pasta. Jedná se o tepelně zpracovaný uzenářský výrobek, zhotovený z jemně základní směsi, do které mohou být přimíchány hrubší kousky zvýrazňující chuť (například hrubší jádra masa, špeku, hub, lanýžů či ořechů nebo mandlí).

Základní směs se homogenizuje mletím nebo kutrováním nahladko. Bývá tvořena tučnějším druhem masa a často i játry, zajišťujícími směsi rovnoměrné spojení při tepelné úpravě. Základní směs se ochucuje kořením (sůl, pepř, muškátový oříšek, specifická dochucovadla), u dražších paštik se doplňuje malé množství aromatického alkoholu (typicky koňak nebo jalovcová pálenka). Kořenění se volí výraznější, neboť paštiky se servírují studené a neměly by mít mdlou chuť. Hotová směs se vkládá do forem, někdy vyložených atraktivním obalem (plátky suchých druhů šunky či uzeného, plátky slaniny apod.) a mírně se zhutní pro vyloučení bublin. Paštika se prováří při teplotách těsně pod 100 °C do plného prohřátí celého objemu. Hmota přitom houstne a vyrovnává se chuť jednotlivých složek. Některé druhy paštik přitom želírují – želatinový obal se ponechává.

Domácí výroba paštiky je rozšířena hlavně na vesnicích při zabíjačce. Základní suroviny jsou plec a játra. Důležitější jsou však především rodinné speciality: Pečené maso s výpekem, dozlatova usmažená cibulka, speciální koření podle starých rodinných receptů aj.

A my si dneska spolu připravíme králičí paštiku :

  • 1 králičí předek
  • 300 g tučnějšího vepřového masa
  • 1 králičí játra
  • 1 cibule
  • 1-2 vejce
  • 1 lžíce koňaku
  • 2 lžičky paštikového koření
  • 150 g slaniny
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl

Králičí předek a vepřové maso uvaříme v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem doměkka. Měkké maso vykostíme a dvakrát umeleme spolu se syrovými játry a cibulí.

Přidáme rozšlehaná vejce, koňak a kořenící směs, osolíme a dobře promícháme. Paštiku vložíme do formy na srnčí hřbet vyložené tenkými plátky slaniny, uzavřeme alobalem a asi 1 hodinu pečeme.

Podáváme buď teplé s brambory nebo vychladlé servírované s plátky chleba.

(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

  • Máte rádi nachos? Neutrácejte a upečte si je doma!

    Diskusní fóra našeho serveru jsou velmi pestrá a obsáhlá. Uživatelky (ano, jsou to převážně ženy) si zde nejen povídají o věcech...

  • Mořská zelenina-úžasná to potravina !

    "Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod...

  • Okurková sezóna

    Letní dny a teplé noci, to jsou nejlepší podmínky pro růst okurek. Taky se Vám urodilo množství krásných zelených okurčiček? Vyvstává tedy tak...

Náš tip