Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Ochutnejte chlebíčky podle herečky Markéty Hrubešové

Ochutnejte chlebíčky podle herečky Markéty Hrubešové

6.4.2017 - redakce Babinet.cz

Český Metropol je symbolem rodinných oslav a přátelských setkání, ke kterým patří drobné občerstvení, jako jsou chlebíčky. A jelikož se blíží Velikonoce, kdy se často vzájemně navštěvujeme s blízkými či kamarády, připravili jsme pro vás ve spolupráci s českou herečkou, a také známou kuchařkou Markétou Hrubešovou sérii receptů na jarní chlebíčky, které si vychutnáte nejlépe právě ve spojením s tímto hořkosladkým aperitivem. Rychlé a hlavně velmi chutné pohoštění pro čekanou i nečekanou návštěvu zaručeno!

Chlebíček s nivou

Co budete potřebovat na cca 5 chlebíčků?

50 g nivy, 2 lžíce másla, 1 lžíce zakysané smetany, hrst ořechů (vlašské, lískové nebo para ořechy), hrst červeného hroznového vína, špetku cukru, trochu soli

Jak na to?

1. Hrozny rozpulte a zbavte peciček.

2. Dejte je do pánve spolu s cukrem, solí a lžící vody. Na mírném plameni nechte vodu odpařit a ovoce lehce zkaramelizovat. Odstavte a nechte zchladnout.

3. Na jiné pánvi opečte nasucho ořechy, dejte si však pozor na teplotu, aby Vám nezhořkly. Nechte zchladnout.

4. V misce utřete do hladké pěny nivu s máslem a zakysanou smetanou.

5. Pečivo potřete směsí a na závěr dozdobte karamelizovaným vínem a ořechy.

Tip Markéty:

Pokud chcete připravit lehčí verzi chlebíčku, použijte místo másla tvaroh a vše namažte na celozrnné pečivo. Recept můžete připravit také ve variantě s hruškou, kdy místo hroznů nakrájíte pevné hrušky zbavené jadřinců.

Chlebíček s hráškovou pěnou

Co budete potřebovat na cca 5 chlebíčků?

100 g mraženého zeleného hrášku, 1 mozzarellu, 2 lžíce žervé, špetku cukru, špetku soli, citrónovou šťávu, lístky bazalky na ozdobu

Jak na to?

1. Hrášek dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 2 min.

2. Sceďte (trochu vývaru si uschovejte) a propláchněte ledovou vodou.

3. Do vyšší nádoby dejte hrášek, žervé, špetku cukru a vymixujte tyčovým mixérem. Pokud je třeba, směs povolte zchladlým vývarem.

4. Ochuťte citrónovou šťávou a eventuálně troškou soli.

5. Mozarellu nakrájejte na plátky.

6. Pečivo potřete směsí, na každý chlebíček položte plátek mozzarelly a ozdobte lístkem bazalky.

Tip Markéty:

Chlebíček můžete ozdobit také slaninovým chipsem nebo kostičkami šunky od kosti. Kromě klasické veky můžete mazat například na krajíčky dobrého venkovského chleba nebo bezlepkový chléb.

Více receptů spolu s tipy na drinky z Metropolu najdete na www.mujmetropol.cz.

 

Vaše názory

Další recepty

  • Lehký bramborový salát

    Autorka kuchařek a televizního pořadu Vendula Špetlíková, známá jako Vendy, se spojila s Mlékárnou Valašské Meziříčí a pro milovníky dobré...

  • Sádlové kuličky

    Dnešní recept na cukroví, tzv. sádláče, je přesně ten řadící se do dob našich předků. Potřebujeme : 200 g hladké mouky 150 g...

  • Šuhajdy

    Jedno z nejoblíbenějších nepečných cukroví, které se vyskytuje v nejedné rodině na vánočním stole a mizí nejdříve. Šuhajdy, aneb lahodná...

  • Staročeská rybí polévka

    Různých tradic o vánočních svátcích je hodně a jednou z takových je i rybí polévka na svátečním stole. Jaká byla v době našich předků? ...

Náš tip