Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Vopiška neboli kopřiváčka

Vopiška neboli kopřiváčka

19.3.2017 - AndreaP.

Už z názvu receptu se dá tušit, že se  vydáme do doby našich (pra)předků, kdy tento recept pochází z minulého století a zná ho snad každá babička. Jedná se o jarní polévku z mladých kopřivových výhonků. Léčivé účinky kopřivy jsou v dnešní době stoprocentně dokázány.

Potřebujeme :

  • 200 g mladých kopřiv (vršků)
  • 40 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 2 dl mléka nebo smetany
  • 1 vejce nebo jenom žloutek
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 40 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 rohlík nebo žemle

 

Oprané kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na části másla zpěníme
sekanou cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem
z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým
oříškem a povaříme. Potom přidáme drobně posekané kopřivy, polovinu mléka
nebo smetany a necháme přejít varem.

Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko či smetanu s rozšlehaným vejcem - již nevaříme.

Žemli rozkrájíme na kostičky a osmažíme na zbylém másle. Vložíme do talířů a přelijeme polévkou.

Vaše názory

Další recepty

  • V hlavní roli ... POHANKA

    Pohanka se řadí mezi obiloviny. Z hlediska lidské výživy má pohanka velmi příznivé složení, proto je vyhledávána především lidmi dbajícími o ...

  • Koktejly pro nemocné

    Většina lidí jí to, co jim chutná. Jednoduše může. Jsou však i tací, kteří by rádi - ale jejich zdraví jim to nedovolí. Mají předepsanou ...

  • Jemná brokolicová polévka

    Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních...

  • SOFRITO

    Přinášíme vám recept na tradiční pokrm z ostrova Korfu. Potřebujeme : 1,5 kg kvalitního hovězího masa, svíčková nebo zadní 4 stroužky...

Náš tip