Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Vopiška neboli kopřiváčka

Vopiška neboli kopřiváčka

19.3.2017 - AndreaP.

Už z názvu receptu se dá tušit, že se  vydáme do doby našich (pra)předků, kdy tento recept pochází z minulého století a zná ho snad každá babička. Jedná se o jarní polévku z mladých kopřivových výhonků. Léčivé účinky kopřivy jsou v dnešní době stoprocentně dokázány.

Potřebujeme :

  • 200 g mladých kopřiv (vršků)
  • 40 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 2 dl mléka nebo smetany
  • 1 vejce nebo jenom žloutek
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 40 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 rohlík nebo žemle

 

Oprané kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na části másla zpěníme
sekanou cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem
z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým
oříškem a povaříme. Potom přidáme drobně posekané kopřivy, polovinu mléka
nebo smetany a necháme přejít varem.

Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko či smetanu s rozšlehaným vejcem - již nevaříme.

Žemli rozkrájíme na kostičky a osmažíme na zbylém másle. Vložíme do talířů a přelijeme polévkou.

Vaše názory

Další recepty

  • Mandlová roláda s náplní Nutella®

    Máme tu recept pro milovníky mandlí. Vyzkoušejte Nutella roládu, která múže být i novinkou - sladkou tečkou na štědrovečerním stole. Na 15...

  • Tvarohové placičky

    Ingredience: 500 g tvarohu 1 velké vejce 3 plné lžíce polohrubé mouky 1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla Sůl ...

  • Vepřové plátky s jablečným zelím na víně

    Jablka jsou lehce k dostání na trhu celoročně, ale přesto k podzimu patří tak nějak nejvíce. Pojďme si tedy (nejen)  z nich připravit lahodné...

  • Tuňákové ragú

    Tuňák je český rodový název pro několik druhů makrelovitých ryb . Nejznámější pak je tuňák obecný. Potřebujeme : 600 g tuňáka...

Náš tip