Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Špaldová omeleta

Špaldová omeleta

13.3.2017 - AndreaP.

Sv. Hildegarda z Bingenu údajně jednou řekla: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“ Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.

 

A jak si připravíme dnešní recept?

Asi 7 dkg špaldové mouky, lžičku prášku do pečiva, žloutek podle chuti pňsladíme,
a mléka dáme tolik, aby vzniklo řídké těsto.

Přísady dobře promícháme a omelety smažíme v oleji.

Plníme je například jogurtem či tvarohem, do kterého vmícháme semena sezamu, slunečnice, lnu, sekané mandle či jiné ořechy.

Tip : Špaldovou mouku přidáváme do běžných receptů; začínat bychom měli jednou
třetinou a dojít můžeme až na jednu polovinu.

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové knedlíky

    Je leden, a většina z nás je v období odlehčeného stravování. Na druhou stranu zahřešit si je lidské, a takové vepřo-zelo a bramborový knedlík,...

  • Cibule proti kašli

    Všude píší, že se na nás řítí chřipková epidemie. Když se rozhlídnu kolem sebe, věřím tomu. Jak se takovému neduhu bránily už naše babičky? Co...

  • Tvarohovo ananasový koláč

    Máte rádi kombinaci tvarohu a lahodného ovoce? Pak je pro vás tento moučník to pravé. Potřebujeme : 150 g měkkého tvarohu 6 lžic...

  • Masopustní koblihy

    Nadýchané plněné koblihy, kdo by jim odolal? Suroviny: 500 g polohrubé mouky 80 g moučkového cukru 70 g másla pokojové teploty ...

Náš tip